Tudomány

Tízszeres áron kelt el Hadrianus fiúszerelme

Az i.sz. 130-138-ból származó portré - az egyetlen olyan ismert klasszikus Antinóosz-ábrázolás, amelyen egy felirat azonosítja a császár félisteni rangra emelt szerelmét

A Sotheby’s a tavaly elhunyt Clarence Day, az antikvitások – különösen a görög szobrok – híres amerikai gyűjtőjének kollekcióját bocsátotta kalapács alá, és minden tételt meg is vásároltak.

A becsült ár tízszereséért kelt el egy keddi New York-i árverésen Antinóosz, Hadrianus római császár istenített görög fiúszerelmének több mint 1800 éves márvány mellszobra.

Az i.sz. 130-138-ból származó portré – az egyetlen olyan ismert klasszikus Antinóosz-ábrázolás, amelyen – az érméken kívül – felirat azonosítja a császár félisteni rangra emelt szerelmét – egy meg nem nevezett európai gyűjtő birtokába került, aki négy licitálóval vívott érte csatát.

Az árverésből befolyt összeg az életét a filantrópiának szentelő Day által létrehozott jótékonysági alapítvány számláját gazdagítja. Az alap a Mayo Klinika, a cserkészek, a Memphis Szimfonikus Zenekar, valamint számos egyéb memphisi jótékony és művészeti szervezet támogatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik