Tudomány

Teljes holdfogyatkozás téli napfordulókor

Magyarországról is látható lesz a látványos égi jelenség december 21-én.

A holdfogyatkozás során a Hold részben vagy egészen a Föld árnyékába kerül. Akkor jön létre, ha a Föld a Nap és a Hold közé kerül, és bolygónk árnyéka vagy félárnyéka égi kísérőnkre vetül.

A decemberi az idei év egyetlen teljes holdfogyatkozása. A jelenséget teljes egészében Észak- és Közép-Amerika lakosai követhetik nyomon, de részlegesen megfigyelhető a holdfogyatkozás Európában, Afrika északnyugati részén, valamint Ausztrália némely területén.

Kimaradnak viszont a holdfogyatkozásból Afrika déli és keleti régiói, valamint India.

Mint a Magyar Csillagászati Egyesület honlapjáról megtudható, Magyarországról a teljes holdfogyatkozás “némi szépséghibával” lesz látható.

“Budapestről nézve pont akkor nyugszik le égi kísérőnk, amikor elkezd belemerülni a teljes árnyékba, így a lényeges és látványos eseményekről lemaradunk. A Dunántúlon lakók tiszta égbolt esetén a nyugvó holdkorongon megfigyelhetik a teljes árnyék megjelenését. A jelenség napkeltekor kezdődik és délben ér véget” – emeli ki az MCSE honlapja.

Az ismertetés szerint a félárnyék 6:29:21-kor érinti meg a holdfelszínt, a teljes árnyékra 7:32:38-ig kell várni; 8:40:48-kor nyeli el az umbra (teljes árnyék, ahol egyáltalán nem éri el a Nap fénye a Hold felszínét) égi kísérőnket, és onnan csak 9:53:09-kor bukkan ki. Bő egy óra kell a teljes árnyék levonulására, ez 11:01:19-kor következik be. A félárnyék 12:04:28-kor hagyja el a Hold felszínét. A holdfogyatkozás idején a Hold a Bika-Orion-Ikrek hármasának határán tartózkodik.

AJÁNLOTT LINK:

Szimuláció egy Hold-fogyatkozásról (Alien Worlds)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik