Tudomány

Nap-pajzsot épít a NASA

24.hu
24.hu

2010. 10. 29. 11:58

Az Amerikai Űrhivatal egy a 2010-es években bekövetkező globális katasztrófát okozó napkitörés hatásait fékezné meg az új módszerrel.
Korábban a témában:

A NASA augusztusi állítása szerint 2013-ban akár globális katasztrófát is okozhat a Nap következő években növekvő aktivitása.

Egy hatalmas Nap-kitörés – “Nap-cunami”- teljesen megbéníthatja a földi kommunikációt, “kiüti” a villamosenergia-szolgáltatást és az elektromos hálózatokat világszerte. Leállhat a légi közlekedés, a műholdak működése, kiégnek a transzformátorok. Modern életünk minden területére kihatással lehet a mágneses vihar.

A 2013-ban várható napkitörés száz hidrogén bomba erejű robbanásokkal indulna. A Nap-kitörés okozta rendszer bénulása nem lehet tudni mennyire lehet súlyos, napokig, talán hónapokig is eltarthat a hálózati rendszerek visszaállítása.

A NASA szeretné elkerülni a globális katasztrófát, így egy Nap-védelmi rendszer elkészítését tervezi, mely megvédené a Föld egy részének elektromos rendszerét a Napkitörésektől.

A Solar Shield – Nap-pajzs – program keretében két sztereo-űrszonda indulna el a Földtől, és három dimenziósan igyekszik majd megjósolni a Nap-kitörés anyagának pontos megérkezését fél órával korábban, mint ahogy az a légkörbe érne. Ezzel elkerülhetők lennének a végzetes transzformátor kiégések, melyeknek cseréje a meghibásodás esetén hónapokig eltarthatna. Így az észak-amerikai hálózatok nagy része védetté válna a szoláris cunamival szemben.

AMIKOR A NAP MIATT ÁLLT LE A TÁVKÖZLÉS

A leghíresebb távközlést blokkoló vihart az 1859-es Carrington-eseményként tartják számon.

Akkor teljesen blokkolták a távirdákat a mágneses viharok. Természetesen az elektromos hálózati infrastruktúra akkor még nagyon kezdetleges volt, így nem okozott nagy nehézséget a kommunikációs rendszerek helyrehozatala.

Ma azonban az egész életünket meghatározzák a kommunikációs eszközök. Ha egy globális hatással bíró Nap-cunami érkezne a Föld légkörébe nem tunánk mobil-telefonálni, és egy időre eltűnne az internet is.

AJÁNLOTT LINK:

Nap-pajzs az észak-amerikai szoláris viharok elkerülésére (NASA)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.