Tudomány

Nap-pajzsot épít a NASA

24.hu
24.hu

2010. 10. 29. 11:58

Az Amerikai Űrhivatal egy a 2010-es években bekövetkező globális katasztrófát okozó napkitörés hatásait fékezné meg az új módszerrel.
Korábban a témában:

A NASA augusztusi állítása szerint 2013-ban akár globális katasztrófát is okozhat a Nap következő években növekvő aktivitása.

Egy hatalmas Nap-kitörés – “Nap-cunami”- teljesen megbéníthatja a földi kommunikációt, “kiüti” a villamosenergia-szolgáltatást és az elektromos hálózatokat világszerte. Leállhat a légi közlekedés, a műholdak működése, kiégnek a transzformátorok. Modern életünk minden területére kihatással lehet a mágneses vihar.

A 2013-ban várható napkitörés száz hidrogén bomba erejű robbanásokkal indulna. A Nap-kitörés okozta rendszer bénulása nem lehet tudni mennyire lehet súlyos, napokig, talán hónapokig is eltarthat a hálózati rendszerek visszaállítása.

A NASA szeretné elkerülni a globális katasztrófát, így egy Nap-védelmi rendszer elkészítését tervezi, mely megvédené a Föld egy részének elektromos rendszerét a Napkitörésektől.

A Solar Shield – Nap-pajzs – program keretében két sztereo-űrszonda indulna el a Földtől, és három dimenziósan igyekszik majd megjósolni a Nap-kitörés anyagának pontos megérkezését fél órával korábban, mint ahogy az a légkörbe érne. Ezzel elkerülhetők lennének a végzetes transzformátor kiégések, melyeknek cseréje a meghibásodás esetén hónapokig eltarthatna. Így az észak-amerikai hálózatok nagy része védetté válna a szoláris cunamival szemben.

AMIKOR A NAP MIATT ÁLLT LE A TÁVKÖZLÉS

A leghíresebb távközlést blokkoló vihart az 1859-es Carrington-eseményként tartják számon.

Akkor teljesen blokkolták a távirdákat a mágneses viharok. Természetesen az elektromos hálózati infrastruktúra akkor még nagyon kezdetleges volt, így nem okozott nagy nehézséget a kommunikációs rendszerek helyrehozatala.

Ma azonban az egész életünket meghatározzák a kommunikációs eszközök. Ha egy globális hatással bíró Nap-cunami érkezne a Föld légkörébe nem tunánk mobil-telefonálni, és egy időre eltűnne az internet is.

AJÁNLOTT LINK:

Nap-pajzs az észak-amerikai szoláris viharok elkerülésére (NASA)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.