Tudomány

Megtalálták Szép Heléna csontjait?

Egy férfi és egy nő földi maradványait tárták fel "Trójában". A pár a Homérosz által megénekelt háború idején hunyt el.

Az ásatásokat irányító Ernst Pernicka, a Tübingeni Egyetem régészprofesszora szerint a párt a késő bronzkorban épült város védvonalán belül helyezték végső nyugovóra.

A felfedezés újabb bizonyítékkal szolgálhat arra nézve, hogy Trója alsó városa nagyobb volt a késő bronzkorban, mint a tudósok az Iliász alapján eddig feltételezték.

“Amennyiben bebizonyosodik, hogy a csontvázak Kr.e. 1200-ból származnak, ez egybeesik a trójai háború időszakával.” – mondta Ernst Pernicka, hozzátéve, hogy a választ a radiokarbonos kormeghatározástól remélik.

A régészprofesszor ismertetése szerint az elhunytaknak csupán a felső fele maradt fenn. A csontvázak mellett 1200 éves cserépedényeket találtak, ám mint Ernst Pernicka kiemelte, a párt 400 évvel később is eltemethették Trója VI. vagy VII. rétegében.


KILENC VÁROS EGYMÁS HÁTÁN

A Homérosz által megénekelt Trója a törökországi Canakkale-tartományban található délnyugatra a Dardanelláktól az Ida hegy lábánál.

Később Trója helyén egy új Iliumot alapított Augustus római császár. A város egészen Konstantinápoly alapításáig virágzott, majd a bizánci időkben lassú hanyatlásnak indult.

Az 1870-es években a német amatőr régész, Heinrich Schliemann kezdte feltárni a területet. Az ásatások során kiderült, hogy 9 város épült egymásra az idők során, egyes régészek feltételezik, hogy Trója VII/a lehetett Homérosz Trójája.

AJÁNLOTT LINKEK:

Cikk a trójai felfedezésről (Archeology News Network )

Ajánlott videó

Olvasói sztorik