Tudomány

Múmiasüteményeket találtak Kínában

Metélt tészta, hold alakú sütemények és egyéb élelmiszerek kerültek elő nemrég egy több ezer éves kínai temetőből.

Az ezeréves kínai tojás nem feltétlenül ezeréves, de napokban előkerült ételek már azoknak számítanak, ugyanis összesen kétezerötszáz esztendőn át pihentek a föld alatt.

Az ételek arról árulkodnak, miként táplálkozhattak az ókori Kínában. A süteményt például a pékek kemencében sütötték, és kölest használtak hozzájuk. Eddig úgy gondolták, hogy az ókori egyiptomiaknál nagyjából ugyanabban az időszakban alakult ki a kenyérsütés, mint máshol. Most ez az elmélet megdőlni látszik. Kína északi részén nagyon ügyes pékek lehettek, ugyanis megelőztek sütési technikákban minden eddig ismert civilizációt.

EURÓPAIAK LEHETTEK A KÍNAI PÉKEK?

Az új leleteket a Kínai Tudományos Akadémiai régészei ásták ki a Subeixi temetőből Xinjiang tartományban. A hely fontos kulturális kommunikációs központ lehetett középnyugat Kínában. Az ételeket az ókori kínaiak az elhunyt mellé temették. A megtalált holttestek többsége tipikus európaiakra hasonlított, világos hajjal, mélyen ülő szemekkel és kiálló orral. A tizenkilenc eltemetett közül csak három volt mongoloid.

A régészek szerint, a sírokban nyugvó emberek egykor egy mezőgazdasági közösség tagjai lehettek. Az ételek mellett íjakat, nyergeket, mellvértet, csizmákat, késeket és egy pulóvert is találtak.

Az egyik tálban a mai La-Mian-hoz hasonló sárga tésztára, egy másik tálban zabkására és egy kalácsra, valamint kerek péksüteményekre, melyek a mai kínai hold süteményekre hasonlítanak leltek. A sütés nem tartozik a hagyományos ősi kínai konyhához. A tudósok szerint ennek ellenére a leletek azt mutatják, a sütés elterjedt technika lehetett Északnyugat-Kínában kétezer-ötszáz évvel ezelőtt.

AJÁNLOTT LINKEK:

Cikk angolul a kétezerötszáz éves ételekről (Discovery News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik