Tudomány

Miért vega a panda?

24.hu
24.hu

2010. 12. 06. 08:33

A óriáspanda bambuszon él, ám egykor a húst szerette.
Korábban a témában:

Az óriáspanda ízérzékelésének evolúcióját tanulmányozták a Michigani Egyetemen, amikor arra a következtetésre jutottak, hogy a panda egy génmódusolás következtében vált növényevővé.

A pandákban egy úgynevezett Tas1r1 nevű inaktív gént izoláltak, mely lehetővé tenné számukra az úgynevezett umami íz, azaz a hús jó ízének érzékelését, azonban a gén inaktívvá vált a medvékben körülbelül 4,2 millió évvel ezelőtt, abban az időszakban, amikor rászoktak a bambuszra. A pandák 7 és 2 millió évvel ezelőtt fokozatosan cserélték le a húsevést növényevésre.

Azonban egy valami nem tisztázott. Mi történt hamarabb: a gén működésének “félbeszakadása”, vagy pandák vegetáriánussá válása?

UMAMI

Az umami az egyik alapvető íz neve az édes, a savanyú, a sós és a keserű mellett. Az íznek alapvető jelentősége van a japán és a kínai konyhában, de a nyugati konyhaművészetben kevés utalást találhatunk rá, leginkább „erőteljesen kellemes ízként” vagy „kínai ízként”, esetleg „húsízként” utalnak rá. Az ízérzetet a glutamátra specifikus ízlelő receptorok váltják ki.

AJÁNLOTT LINKEK:

Hogyan lettek a pandák növényevők? – angolul (New Scientist)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

3d illustration of city quarter construction with crane over black background

Lakáskassza: kétharmad a kormány ellen

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.