Tudomány

Pandarekord Kínában

Kínában az idén rekordnak számító 19 pandabébi született fogságban.

A fogságban nevelt óriáspandák történelmében a korábbi rekordot 18 panda születése jelentette 2006-ban. Az idei eredményt Jo-Jo ikerterhességével sikerült elérni.

A pandák a természetes élőhelyükön legfeljebb 2-3 évente szülnek egy-egy bocsot. A természetes élőhelyek visszaszorulása és az orvvadászat okozta veszély mellett a pandák alacsony termékenységi rátája is hozzájárul a faj veszélyeztetettségéhez.

A vadon élő nőstények évente mindössze három napig fogamzóképesek, és a fogságban nevelt állatoknál még ennél is rosszabb a helyzet.

A mesterséges megtermékenyítési eljárások fejlesztésével, a fagyasztott örökítőanyagok felhasználásával a kutatóknak sikerült elérniük, hogy a rezervátumok kialakításával a fogságban nevelt állatok számát 300 egyeddel sikerült növelni.

A kedvező eredmények ellenére a születendő állatok számát mégsem kívánják növelni, mert a lehetséges donorok korlátozott száma miatt csak így kerülhető el a beltenyésztés.

Kínában a nemzeti kincsnek tartott óriáspandák sorsát megkülönböztetett figyelem övezi. Az állatok természetes élőhelyén, a közép-kínai Kanszu, Szecsuan és Sanhszi tartomány határvidékén mintegy 1600 vadon élő egyedet tartanak számon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik