Tudomány

Történelmi űrcsevejek a neten

Olvasmányos, mikroblogszerű formában böngészhetők az egykori amerikai űrmissziók rádiós beszélgetései.

A Spacelogs oldalon a küldetésekben a valóságban elhangzott, és felvételen rögzített hanganyagok pontos átírása olvasható.

Egyelőre két misszió beszélgetéseit hozták nyilvánosságra a szerencsétlen sorsú Apollo 13-at, mely a Holdat sosem érte el; és a Mercury-6 űrhajójét, mely 1962-ben, mely először kerülte meg amerikaival a Földet.

A történelmi dokumentumokhoz az egykori űrhajósok, a NASA dolgozói és technikai munkatársak fényképeit is mellékelték. Így könnyebb azonosítani a megszólalókat. A szövegekből a küldetések hiteles története bontakozik ki. Az iratok egy kattintással az eredeti formájukban is megtekinthetők. A szövegek mellett képek is felelevenítik az egykori utazásokat.

A továbbiakban felkerülnek az oldalra az első Holdra szállás – az Apollo 11 – mellett, a Gemini-7, és az Apollo-8 beszélgetéseinek írott változatai is.

APOLLO-13 : “Houston. Baj van.”

Az Apollo–13 az Egyesült Államok holdprogramjának, az Apollo-programnak a hetedik küldetése, egyben a harmadik leszállási kísérlete, amely azonban végül kudarcba fulladt, így a program egyetlen sikertelen küldetésévé is vált.

A cél a Hold ismételt meghódítása volt 1971-ben, ezúttal egy új felszíni forma, a holdtengereknél idősebb felföldek meglátogatásával, azonban egy baleset alaposan megváltoztatta a küldetés menetét. A holdraszállás meghiúsult, a fő cél az űrhajósok megmentése lett.

AJÁNLOTT LINKEK:

Űrhajósok beszélgetései a neten (Spacelog)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik