Tudomány

Amikor a vérfertőzés megöli az agressziót

A borsózsizsikeknél családon belül érdemes szaporodni.

Egy új borsószsizsikek szaporodását firtató tanulmány kimutatta, hogy a hímek veszélyt jelentenek párosodás közben partnerükre.

A nőstények megsérülhetnek, mivel hím zsizsikek tüskés farka a nőstény zsizsikek belsejébe szúródik, azaz meghorgonyozza a nőstény zsizsikeket, ügyelve arra, hogy később nehogy más hímek örökítőanyaga is behatolhasson a nőstény zsizsikek szervezetébe. Ez gátolja a továbbiakban a borsózsizsikek utánpótlását, a populáció növekedését, ugyanakkor védi a egyéni hím zsizsikek örökítő állományát.

Daniel Rankin a Zürichi Egyetem tudósa azt vizsgálta mi történik, ha családi konfliktusok befolyásolják a zsizsikek agresszív szexuális életét. A családon belüli szaparodáskor az a meglepő eredmény történt, hogy a hím zsizsikek elhagyták agresszív viselkedésüket, mivel genetikailag szorosabban kapcsolódtak egymáshoz.

Az egy közösségen belül végbement szaporodások sorozata a hímeknél teljesen kiiktatta az agressziót. Evolúciós szempontból nézve a borsózsikek kivételes helyzetben vannak, hiszen más állatfajoknál a vérfertőzés evolúciós hátránnyal járna. Rájuk az ellenkezője igaz.

AJÁNLOTT LINKEK:

Cikk a borsózsizsikek bizarr szaporodásáról – angolul (New Scientist)

A borsózsizsikekről szóló tanulmány kivonata – angolul (Journal of Evolutionary Biology)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik