Tudomány

Higanymérgezéstől “melegednek” az íbiszek

Ez az első alkalom, mely kimutatta egy méreg is kiválthatja a madarak homoszexualitását.
Kapcsolódó cikkek

A higany rendkívül mérgező, különösen a metil-higany, mely a vadon élő madaraknál tenyésztési időszakban megszakítja a szülői viselkedést.

Peter Frederick a Floridai Egyetem és Nilmini Jayasena a Srí Lanka-i Peradeniya Egyetem kutatója arra volt kiváncsi, mi lehet a különös viselkedés oka. Ezért 160 fiatal amerikai fehér íbiszt fogtak be Florida déli részén.

A madarakat három csoportra osztották. Az egyik csoport 0,3 ppm metil-higanyt kapott, melyet a legtöbb amerikai államban túl magasnak tartanak emberi fogyasztásra. A másik csoporttal 0,1 ppm mérget etettek. A harmadik csoporttal ennek a felét, 0,05 alacsony dózisú anyagot, melynek a vadon élő madarak a vadonban is ki vannak téve.

Az íbiszek viselkedése a magasabb mérgezés hatására teljesen átalakult. A legmagasabb dózisú méregezésnél, a 0,3-as csoportnál 81%-ban következett be hím-hím fészekrakás, de még a legalacsonyabb dózisnál is megfigyelhető volt a homoszexualitás megjelenése. Tehát nem a madarak viselkedése, hanem a madarak szexuális orientációja változott meg.

Peter Frederick szerint a legrosszabb természetben bekövetkező higanymérgezés során a madárállomány felére csökkenne.

MÁS FAJOKRA NEM ÉRVÉNYES

Más madaraknál is előfordulhat ez a jelenség Scheuhammer szerint, azonban nem egyértelmű, hogy más állatcsoportoknál is bekövetkezhet-e szexuális orientációt módosító mérgezés. Különösen nincs bizonyíték arra, hogy a homoszexuális irányultság változása következne be az embereknél higanymérgezés hatására.

Peter Frederick úgy gondolja, mindez nem érvényes a főemlősökre és különösen az emberekre. Állítása szerint, ha a higany hatására alakulna ki az embereknél a homoszexualitás, akkor már régen tudnánk róla.

PPM

A part per million – milliomod rész – angol rövidítése. Kis mennyiségű összetevők mértékegységeként használják. Gyakran így adnak meg szennyező, mérgező anyagokat. A kémia, biológia, környezetvédelem, stb. területén használatos.

AJÁNLOTT LINKEK:

Higanymérgezéstől lesznek homoszexuálisak az íbiszek (New Scientist)

Az íbiszek homoszexualitásáról szóló tanulmány kivonata (Proceedings of The Royal Society B)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik