Tudomány

Megalakul az FC Barcelona (1899)

Barcelona, november 29. – Ezen a napon tartotta alakuló ülését a világ egyik legnépszerűbb futballklubja, a katalánok nemzeti jelképének számító Barca.

2010-ben különleges hangulata lesz/van az El Clasicónak, azaz a Barcelona-Real Madrid mérkőzésnek. A 161. örökrangadót ugyanis november 29-én, hétfőn, a katalán csapat születésnapján rendezik a Nou Campban.

A 111 év alatt a spanyol csapat mindent megnyert, amit lehet, a legnagyobb klasszisok játszottak a csapatban. Egy bizonyos Hans Gamper alapította meg az egyesületet. Azóta a csapat zászlója a katalán emberek szabadságába vetett hitét jelképezi.

Az alapítás évében még csak 22 éves volt Gamper, üzletemberként dolgozott. 1899. október 22-én hirdetést adott fel egy helyi sportmagazinban, ott keresett játékosokat. A november 29-i alapító ülésen a következők vettek részt: Hans Gamper, Gualteri Wild, Lluis d’Ossó, Bartomeu Terradas, Otto Kunzle, Otto Maier, Enric Ducal, Pere Cabot, Carles Pujol, Josep Llobet, John Parsons és William Parsons. Az klub első elnöke az angol Gualteri Wild lett, aki egyébként játékos is volt a csapatban.

Arcképcsarnok 1899-től 2009-ig – az összeállítás végén a Barcelona himnusza szól:

A csapat a kezdetektől fogva a gránátvörös-kék mezt viselte, de eleinte fehér nadrágban játszottak. Kezdetben a város címerét viselték, de 1910-ben pályázatot írtak ki, a nyertes művész a Barca mai napig aktuális címerét alkotta meg.

A csapat első meccsét Bonanovában játszotta egy angol bevándorlókból álló csapat ellen. A “derbit” elvesztették 1-0-ra. Az első saját pályát 1909. március 14-én adták át, ez volt a Carrer Industria sporttelep, kétemeletes lelátója, amely 6000 embert befogadott, egyedülálló volt akkoriban. A Les Corts Stadiont 1922-ben avatták (eleinte 30, később 60 ezer ember fért be) akkor már folyamatosan gyűjtötte a trófeákat a klub – az első spanyol bajnokságot 1929-ben nyerték.

1925-ben egy meccsen kigúnyolták a spanyol himnuszt, a pályát bezárták, Gamper is meghalt 1930-ban, hogy aztán a pártoló tagok száma is csökkenjen – visszaesett a klub népszerűsége. Nagyobb tragédia volt a spanyol polgárháború idején. Franco megölette a Barca akkori elnökét (a csapat éppen Mexikóban és az USA-ban játszott, így megmenekült), később bombát dobtak a klub egyik épületére, a fasiszták megszállták az egyesületet. Még a nevét és a címerét is megváltoztatták – spanyolosabbá tették.

A 40-es években állt talpra a klub, az 50. születésnapig 21 katalán, 9 spanyol kupa, valamint 4 bajnoki cím született.

Kubala László hatása

Egy magyar játékos – aki történetesen a Barcelona egyik legnagyobb ikonja lett – 1950-es érkezése volt a legendás Nou Camp Stadion felépítésének egyik elindítója. Igen, ez nem túlzás. A Basora, César, Kubala, Moreno, Manchón támadósorral 1951 és 1953 között minden megnyerhető trófeát besöpörtek, a csapat kinőtte a Les Corts Stadiont.

Kubala a képen még Di Stefanóval látható, aki később a Real Madridba igazolt, és ott lett nagy sztár Puskás Ferenc mellett:

Ezen a linken egy olyan videót láthatnak, amelyen az a dal szól, amelyet Kubala László tiszteletére írtak. A magyar játékos nagy “barcás” pillanatai láthatóak a felvételeken.

A Camp Nou Stadion 1957. szeptember 24-én nyílt meg (90 ezer néző fért be), megnyitása után folyamatosan bővítették. Francesc Miró-Sans elnök tett meg mindent a felépüléséért. Ekkoriban Barcelonában játszott Kocsis Sándor és Czibor Zoltán is, az Aranycsapat legendás támadói.

A Barcelona ekkor már több volt, mint egy egyszerű futballklub. Nemcsak a katalánok nemzeti identitásának zászlóvivője, hanem sok futballista álma. Mármint a gránátvörös-kék mezben szereplés elérése: ez sikerült a 70-es években a holland Johann Cruyff-nak, aki a csapat következő sikerkorszakának letéteményese volt. A klub 75. évfordulóját 1974-ben bajnoki címmel ünnepelte, ekkor már 69 566 tagja volt az egyesületnek, ezzel a világ legnagyobb sportklubja lett.

Az újkori sikertörténet a Terry Venables irányításával elhódított KEK-trófeával kezdődött, majd Cruyff vezetőedző lett, és 1990 és 94 között újabb két KEK-siker, 1992-ben pedig BEK-győzelem következett. Bobby Robson ismét KEK-győzelmet ért el, Louis van Gaal, Frank Rijkaard és Josep Guardiola pedig már a jelenkor sikereit gyarapította, gyarapítja.

Utóbbi tréner a katalán klub legfrissebb álomkorszakát építi. Két éve mindent megnyert a csapattal, és a 21. század legkorszerűbb stílusát játszatva – klasszis játékosai segítségével – legendássá, több statisztikai mutatóban utolérhetetlenné teszi a mostani Barcelonát.

A 90-es években olyan klasszisok játszottak a csapatban, mint Gary Lineker, Diego Maradona (csak nagyon rövid ideig), Ronald Koeman, Hriszto Sztojcskov, Romario, Ronaldo, Ronaldinho, Luis Figo, Patrick Kluiver. Jelenleg a Puyol-Xavi-Iniesta-Messi klasszisnégyesre épül a csapat.

Nagyságok, pillanatok a Barcelona életéből:

Magyarok a Barcelonában

Az 1928-as Spanyol Kupa megnyerése Plattkó Ferenc hősies játékának is köszönhető volt.
Kubala László – aki egyetlen labdarúgóként a világon három nemzeti válogatottban, a spanyol, a csehszlovák és a magyar együttesben szerepelt – 1951 és 1961 között 329 meccsen 256 gólt szerzett a Barcelonában. A Barcelona 100. évfordulóján 1999-ben a szurkolók a csapat történetének legjobb játékosává választották Lászyt (ez volt beceneve)!! Ő ajánlotta a csapathoz Kocsist, Czibort, valamint az 56-os emigráns Szalay Tibort.

Kocsis Sándor 1958 és 1966 között 75 meccsen 42 gólt lőtt a Barcelonában. Czibor Zoltán nem ért el akkora sikereket, mint két társa, de a várost megszerette, Kék Duna néven kocsmát üzemeltetett, csak 1990-ben tért vissza Magyarországra.

Pozsonyi Ferenc (1924-25), Plattkó Ferenc (1934-35, 1955-56), Kubala László (1962-63, 1980) személyében magyar edzői is voltak a csapatnak.

A Barcelona a többi közt 21-szeres spanyol bajnok, 25-szörös Király Kupa-győztes, 3-szoros BL (BEK)-győztes, 3-szoros UEFA-kupa győztes, 4-szeres KEK-győztes.

AJÁNLOTT LINKEK:

Arcképcsarnok, a végén Barca-himnusszal (youtube)
A legnagyobb magyar rajongói oldal (eurobarca.hu)
Az FC Barcelona hivatalos weboldala
Az FC Barcelona története (wikipedia)
A klub legfontosabb adatai (blaugrana.hu)
A klub legfontosabb eredményei (blaugrana.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik