Tudomány

Az Auróra cirkáló alkonya

Általános rossz állapota miatt még az a veszély is fennáll, hogy a Néva fenekére süllyed.

Az Auróra cirkáló, amely a történelmi legenda szerint sortüzével jelt adott az 1917-es felkelés kezdetére, december 30-tól már nem lesz hadihajó. Erről Igor Kudrin, a Szentpétervári Tengerészek és Tengeralattjárósok klubjának elnöke szólt a Néva parti városban pénteken tartott sajtóértekezletén.

Korábban a haditengerészet vezetése bejelentette, hogy az Auróra megszűnik hadihajó lenni. A vonatkozó parancs, amelyet Vlagyimir Viszockij, a Haditengerészeti Flotta főparancsnoka írt alá, heves tiltakozást váltott ki.

Kudrin szerint már zajlik is az átadás-átvétel a hosszú ideje múzeumként szolgáló cirkálón, ahonnan a haditengerészek december 1-én elvonulnak, de a civil személyzet státuszai legkorábban is december végén jönnek létre. Hozzátette: aggasztónak tartja, hogy az átmeneti időszakban mindössze három takarítónő és hat őr marad állományban.

“SÜLLYED” A CIKÁLÓ

A klubelnök arról is beszámolt, hogy a hadihajó rendkívül rossz műszaki állapotban van, és felhívta a figyelmet arra, hogy a cirkáló bonyolult műszaki berendezésének karbantartásához különlegesen képzett műszaki személyzet szükséges. Ezen kívül az évek során a folyó betemette azt a hatalmas gödröt, amelyet éppen a nagy hajó számára kotortak ki korábban, s ma már mindössze fél méter van a hajó alja és a fenék között.

Úgy vélte, a múzeumi dolgozók szerény fizetésével aligha lehet magasan képzett szakembereket alkalmazni, márpedig ilyenekre van szükség, ha az a cél, hogy a hajó fennmaradjon.

AURÓRA PÁNCÉLOS CIRKÁLÓ

Az Auróra páncélos cirkáló a Balti-tengeri Flotta állományába tartozik még egy rövid ideig, 1903-ban bocsátották vízre.

Részt vett az 1904-05-ös orosz-japán háborúban, és 1917 elején, a februári forradalom idején legénysége fellázadt.

Az 1917 októberi felkelésre ugyan a dokumentumok szerint a történelmi legendával ellentétben nem az Auróráról adtak jelt, de a cirkáló legénysége elfoglalta a Miklós cárról elnevezet hidat, és lehetővé tette, hogy a Vörös Gárda egységei behatoljanak a város központjába, a legénység egy része pedig közvetlenül is részt vett a fegyveres felkelésben.

A hajó, amelyet számtalan, s köztük sok remek művészeti alkotás örökített meg, 1948. november 17-én, a Nagy Októberi Szocialista Forradalom emlékműveként vetett horgonyt azon a helyen, ahol ma is áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik