Tudomány

Földönkívüli géneket keresnének a Marson

24.hu
24.hu

2010. 11. 02. 14:18

Egy új kutatószonda a marsi élet keresését tűzné ki célul.
Korábban a témában:

Nem újdonság az az elképzelés, hogy valamilyen formában lehet vagy volt élet a Marson. A Massachusettsi Technológiai Intézet mérnökei szerint már most dolgoznak a marsi életet azonosító berendezésen.

Christopher Carr mérnök elmondása szerint munkájukat a NASA finanszírozza. Céljuk az idegen DNS dekódolása lesz. Azaz a projekt keretében földön kívüli genomokat keresnének. Azt remélik, a földön kívüli genomokat mérő eszköz az SETG a NASA és az ESA közös missziója keretében 2018-ban indulhat majd el.

A SETG a felszín alatt jeges, sós anyagmintákat vizsgálná, és nukleinsavak után kutatna a Marson. A tudósok becslése szerint, ha van valamilyen élet a bolygón, az a földi élethez hasonló nukleinsavakból épül fel. Az RNS-ek vagy a DNS-ek pedig életképesek maradhatnak akár egymillió évig is a felső talajréteg alatt, ahol védve van a kemény ultraibolya és a világűrből érkező kozmikus sugaraktól.

A Cornell Egyetem tudósa, Steve Squyres szerint ezzel a módszerrel sikeresen bukkanhatnának szerves életre a vörös bolygón. A probléma az lehet, hogy a talajmintavételkor elpusztulhatnak a szerves anyagok a sugárzások hatásaitól.

A STEG-ről szóló adatokat Kaliforniában az Ames Kutatócentrumban hozták nyilvánosságra az október 30-án és 31-én rendezett NASA Wokshopon.

AJÁNLOTT LINK:

Life on Mars Could Stem From Earth (Discovery News)

SETG projekt (MIT)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.