Tudomány

Földönkívüli géneket keresnének a Marson

24.hu
24.hu

2010. 11. 02. 14:18

Egy új kutatószonda a marsi élet keresését tűzné ki célul.
Korábban a témában:

Nem újdonság az az elképzelés, hogy valamilyen formában lehet vagy volt élet a Marson. A Massachusettsi Technológiai Intézet mérnökei szerint már most dolgoznak a marsi életet azonosító berendezésen.

Christopher Carr mérnök elmondása szerint munkájukat a NASA finanszírozza. Céljuk az idegen DNS dekódolása lesz. Azaz a projekt keretében földön kívüli genomokat keresnének. Azt remélik, a földön kívüli genomokat mérő eszköz az SETG a NASA és az ESA közös missziója keretében 2018-ban indulhat majd el.

A SETG a felszín alatt jeges, sós anyagmintákat vizsgálná, és nukleinsavak után kutatna a Marson. A tudósok becslése szerint, ha van valamilyen élet a bolygón, az a földi élethez hasonló nukleinsavakból épül fel. Az RNS-ek vagy a DNS-ek pedig életképesek maradhatnak akár egymillió évig is a felső talajréteg alatt, ahol védve van a kemény ultraibolya és a világűrből érkező kozmikus sugaraktól.

A Cornell Egyetem tudósa, Steve Squyres szerint ezzel a módszerrel sikeresen bukkanhatnának szerves életre a vörös bolygón. A probléma az lehet, hogy a talajmintavételkor elpusztulhatnak a szerves anyagok a sugárzások hatásaitól.

A STEG-ről szóló adatokat Kaliforniában az Ames Kutatócentrumban hozták nyilvánosságra az október 30-án és 31-én rendezett NASA Wokshopon.

AJÁNLOTT LINK:

Life on Mars Could Stem From Earth (Discovery News)

SETG projekt (MIT)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Madrid, 2016. január 8.
A francia Zinedine Zidane, a spanyol Real Madrid új vezetőedzője sajtóértekezletet tart a Madrid közelében lévő Valdebebas edzőközpontban 2016. január 8-án, egy nappal a Deportivo La Coruna elleni bajnoki találkozó előtt. Zinedine Zidane a menesztett Rafael Benítez utódja. (MTI/EPA/Kiko Huesca)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.