Tudomány

Repülőgép a Marson

A Wright fivérek első sikeres motoros repülése után száz évvel forradalmi lenne, ha egy repülő szárnyalhatna egy másik bolygón.

A légi közlekedés az egyik legbiztosabb módja a felfedezésnek. Éppen ezért tervez a NASA egy repülőgépet az ARES-t, mely a vörös bolygó felszínét tanulmányozná. Joel Levine légkörkutató úgy véli, egy pilóta nélküli légi jármű lenne a legalkalmasabb az Mars idegen tájainak felfedezésére.

A tudósok a repülőgéppel való pásztázással méréseket végeznének, a talaj kémiai összetételét vizsgálhatnák. A repülőgép a legdurvább terepre is eljuthatna. Ugyanúgy felszállhatna a legnagyobb marsi hegyre a 27 kilométer magas Olympus Mons-ra, mint a 600 kilométer széles, 4000 kilométer hosszú és 10 kilométer mély Valles Marineris árokba.

A marsi repülőgép ötlete tíz évvel ezelőtt született meg. A repülőgépet egy Delta IV rakétával lőnék ki az AreoShell űrhajón, amely kilenc hónap alatt érkezne meg a vörös bolygóra.

12 órával az űrhajó megérkezése után az űrhajó Mars körüli pályára áll, onnan ereszkedik le az ARES a marsi légkörbe, ahol egy mérföld magasságban repülne a talajszint felett.

A repülőgép az adatokat az anyaűrhajójának küldené, az űrhajó ezeket egy nagy teljesítményű antennával továbbítaná a Föld felé. Ha probléma adódna, a repülőgép is használhatná ezt az antennát.

Az ARES-t speciális rakéta-hajtóanyag üzemeltetné, melyet speciális tartályokban tárolnának az anyaűrhajón. Az ARES előre programozottan leszállni is képes lenne. Akkor álló laboratóriumként működne, és úgy gyűjtene értékes információkat a Marsról. Ilyenkor kutathat az élet után a Marson.

A NASA még nem hagyta jóvá a projektet, de Joel Levine bizakodó, és mintegy négy-öt év múlva sikerül engedélyeztetni a repülőgépet. Akkor belevághatnak a programba, mely lehetővé tenné, hogy ember alkotta jármű szelje az eget a Marson.

AJÁNLOTT LINK:

Repülőgép keresne életet a Marson (Discovery News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik