Tudomány

Titokzatos relikviák egy angol király sírjából

II. Richárd középkori sírjából származó leletekre bukkant egy brit levéltáros.

A Nemzeti Arcképtár volt igazgatójának hagyatékában találtak rá a titkos relikviákra. Az évek óta ki nem nyitott dobozokban, amelyek naplók és jegyzetfüzetek százait tartalmazták, a levéltáros egy cigarettásdobozra bukkant, benne pedig egy fadarabkára és egy kis anyagmaradékra. Az 1871. augusztus 31-i dátummal megjelölt doboz tartalmát végül a naplóbejegyzésekkel összevetve sikerült azonosítani.

Az arcképtár egykori direktorának hagyatéka között felfedezték az uralkodó koponyájáról és csontjairól készített vázlatokat is. A feltételezések szerint a fadarabka II. Richárd koporsójából, míg a bőrdarabka a George Scharf által lerajzolt uralkodói kesztyűből származhat.

EGY TÖRTÉNELMI EXHUMÁLÁS NYOMAI

A korabeli feljegyzések szerint George Scharf jelen volt, amikor a westminsteri apátságban felnyitották a királyi sírokat. A Nemzeti Arcképtár igazgatója, aki végignézte, hogy miként nyitották fel az angol királyok sírját. Majd ezután ondosan lerajzolta II. Richárd koponyáját és csontjait. A vázlatok részletes méréseket is tartalmaztak.

A Nemzeti Arcképtár közleménye szerint II. Richárd sírját azért nyitották fel, hogy megtisztítsák a középkori uralkodó végső nyughelyét. Az eseményen rengetegen voltak jelen, vélhetően azért, mert mindenkit izgatott, hogy az uralkodóval valóban a fejére szekercével mért ütés végzett-e, a koponyán azonban semmilyen erre utaló sérülést nem fedeztek fel.

II. RICHÁRD

II. Richárdot 1399. augusztus 20-án fogatták el a főurak és a Towerbe záratták, szeptember végén pedig lemondatták. A trónon IV. Henrik követte, Richárdot egyik vidéki kastélyába zárták. A történészek közül sokan úgy vélik, hogy II. Richárdot halálra éheztették, 1400 februárjában hunyt el.

AJÁNLOTT LINKEK:

II. Richárd angol király (Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik