Tudomány

Királyi vér egy dísztökben

Egy díszes tökbe gyűjthették kivégzésekor XVI. Lajos francia király vérét.

Halloween táján angol nyelvű területeken hagyomány a sütőtökdíszítés, a tökök, főleg a dísztökből készült kulacsok dekorálása divat volt 1793-ban Franciaországban is. Csak éppen nem abból az okból, amiért mostanában.

Egy új kutatás arra készül, hogy leleplezze egy újkori francia tökből készült kulacs rejtélyét, amelyben állítólag XVI. Lajos király “kék” vérét gyűjtötték össze.

Az “ereklyét” eredetileg lőpor tárolására használták, és égetéssel díszítették ki rokokós mintákkal. A tökön található felirat szerint a vérben egy zsebkendő rejtőzik, melyet január 21-én Maximilien Bourdaloue mártott a király vérébe annak lefejezése után. A tökből azóta a zsebkendő elveszett, de biokémiai tesztek kimutatták: a tökben valóban szárított vér van.

BÍZONYÍTÉK EGY KIRÁLYFI KONZERVÁLT SZÍVE

A kutatók ezután támpontokat kerestek, mivel lenne azonosítható, hogy a kulacsba valóban a király vérét rejtették. Ekkor merült fel az az ötlet, mely szerint a kék szemért felelős génmutációt keressék ki a vérmintákban. A genetikai vizsgálatokból kiderült a tök belsejében található vér rendkívül ritka DNS-profilt tartalmaz, mely erősíti a királyi vér elméletét.

Ez persze még kevés bizonyítékot találtak annak megállapítására, hogy valóban XVI. Lajos király vére lehetett-e a tökben. Így egy összehasonlító elemzést tűztek ki célul a genetikusok.

A vizsgálathoz szükség van a király tíz éves korában elhunyt fiának szívére, mely jó állapotban fent maradt. Továbbá bíznak abban, hogy Marie Antoinette rokonainak vérmintáival is össze tudják vetni a tökből nyert mintákat.

A tíz évig tartó francia forradalom a Francia abszolút monarchia összeomlásanak metaforájaként más kulcsfigurák neveit is “beleégette a tökkulacsba”: így Georges Dantonét, Jean Paul Maratét, Joseph Ignace Guillotinét.

Maga a tökdíszítés francia történelmi okai sokkal horrorisztikusabbak, mint azt az egyszerű angolszász tökfaragási szokás nyomán gondolnánk.

AJÁNLOTT LINK:

Királyi vér egy díszes tökben (Discovery News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik