Tudomány

Sós mellvért és fapajzs: Ilyen volt a maja hadsereg

Rekonstrukció készült a maja "harci gépezetről" három falfestmény alapján.

Edurado Tejeda Montroy mexikói régész három maja-tolték romvárosokban található falfestményt elemzett ki. Ezekből kiderül, hogyan építkezett föl a maja hadi gépezet Kr. u. 600 és 1000 között.

A majáknak már volt fegyverszabványa. A harcosok hadrendben álltak. Volt harci szekercéjük, amelyekkel halálos ütést mérhetett az ellenségre.

Fegyverzetük része volt a meghajlított bot, ezt furkósbotként alkalmazták. Már a majáknak is volt dárdavetőjük. Ezekkel száz méterre is el lehetett hajítani szúrófegyvereket.

A maják védőfelszerelése igen “spártai” volt: sóoldatban keményített textil mellvértet viseltek. Ezenkívül fapajzsokkal védték magukat.

A parancsnok jelképként hatalmas fejdíszt, orr- és fülékszert, valamint melldíszt viselt. Az uralkodó három nagy tollal ékesített koronát hordott.

A hadsereg tagjai harsonákkal, dobokkal és trombitákkal adtak egymásnak jelzésüket, és arc és testfestéssel különböztették meg magukat az ellenségtől.

Két harci alakzatba tömörültek a harcosok ütközetkor: sorba és oszlopba. A régész szerint ez nem a szemtől-szembe harchoz megfelelő taktika. A maják inkább “sarokba” szorítták az ellenséget.

AJÁNLOTT LINK:

Iconographic Analysis Conducted by Archaeologists on Murals Reveal Maya Military Life (Art Daily)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik