Tudomány

A méhlepénytől függ a terhesség hossza

24.hu
24.hu

2010. 11. 17. 12:00

A méhlepény a kulcs ahhoz, miért születik korábban az egér, mint az elefánt.
Korábban a témában:

A méhlepényen – placentán – keresztül kapcsolódik az anya és gyermeke, ezen a csatornán jut át az oxigén és a tápanyagok a fejlődő magzatba. A placenta azonban különböző fajoknál rendkívüli mértékben eltér. A terhesség alatti méhlepényváltozások pedig összefüggnek a terhesség hosszával. Az egerek bonyolult méhlepényével a vemhesség ideje mindössze két hét. A kutyánál azonban már két hónap, a leopárdnál három.

A főemlősöknél egyszerűbb placenta alakul ki, melyen egyidőben kevesebb tápanyag jut a magzatba. Ez teszi lehetővé a lassabb növekedési ütemet és a hosszabb méhen belüli védelmet.

A születendő állatok mérete is összefügg a placenta fejlettségével. A nagyobb méretű emlősöknek szükségük van a hosszabb növekedési ütemre, így a kevésbé bonyolult méhlepényre.

A természetes szelekció is gondoskodik arról, milyen fokú érettséggel szülessen egy állat. Az antilopnak például menekülésre készen kell világra jönnie, így hosszabb ideig tart a fejlődése, mint például a mókusoknak, akik szőrzet nélkül és csukott szemmel születnek, és akiket tovább őriz és gondoz az édesanyjuk.

AJÁNLOTT LINKEK:

Cikk a méhlepény és a magzat fejlődésének összefüggéséről angolul (BBC News)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.