Tudomány

Vasúton a világűrbe

Administrator

2010. 11. 10. 10:07

Az űrvasúttal váltanák le az elhasználódott űrsiklókat.
Korábban a témában:

Az ősszel az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA egészen szokatlan gyorsító módszerrel kezdett kísérletezni a Next Gen Space Launch Railgunnal.

Az elgondolás hátterében az áll, hogy az Alstom cég olyan villanymozdonyt gyártott, amely képes több mint 550 kilométeres óránkénti sebességgel száguldani vasúti pályán. Nem sci-fi-be illő tehát az az ötlet, hogy a Kennedy Űrközpont közelében, sík területen építsenek ki egy több kilométerre nyúló sínpályát, amelyen torlósugaras scramjetek érnének el olyan sebességet, hogy a rászerelt kis fogyasztású rakéták utána már könnyen felgyorsíthatnák őket a körpályára álláshoz szükséges tempóra. A módszert railgunnak, azaz sínágyús indításnak nevezték el.

A kezdeti kísérletekhez az alabamai Marshall Űrközpontban hoztak létre egy több száz méteres szilárd vasúti pályát. Az azon síkló-gördülő kocsit alsó kapaszkodó rendszerrel rendelkezik, amely a kisiklás veszélyének az elhárítására szolgál. A kísérleti “scramjetre” különféle gyorsító berendezések, például kis rakéták szerelhetők, de a gyorsítás megoldható az alsó vezetékből áramot felvevő elektromos motorokkal is.

Szóba került, hogy ha az egész pályát gáztömör csőbe helyezik, és abból kiszivattyúzzák a levegőt, a légellenállás híján még inkább felgyorsítható a szerkezet, sőt ha a csővéget hirtelen kinyitják, a vákuum kiegyenlítődése további lökő erőként hatalmasat taszíthat a járművön. Ugyancsak felvetődött, hogy a szükséges emelési sebesség eléréséhez esetleg mágneses térben mozgathatnák a pálya fölött alacsonyan lebegő scramjetet.

AJÁNLOTT LINK:

A tervezett űrmisszió (NASA)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.