Tudomány

Vasúton a világűrbe

Administrator
Administrator

2010. 11. 10. 10:07

Az űrvasúttal váltanák le az elhasználódott űrsiklókat.
Korábban a témában:

Az ősszel az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA egészen szokatlan gyorsító módszerrel kezdett kísérletezni a Next Gen Space Launch Railgunnal.

Az elgondolás hátterében az áll, hogy az Alstom cég olyan villanymozdonyt gyártott, amely képes több mint 550 kilométeres óránkénti sebességgel száguldani vasúti pályán. Nem sci-fi-be illő tehát az az ötlet, hogy a Kennedy Űrközpont közelében, sík területen építsenek ki egy több kilométerre nyúló sínpályát, amelyen torlósugaras scramjetek érnének el olyan sebességet, hogy a rászerelt kis fogyasztású rakéták utána már könnyen felgyorsíthatnák őket a körpályára álláshoz szükséges tempóra. A módszert railgunnak, azaz sínágyús indításnak nevezték el.

A kezdeti kísérletekhez az alabamai Marshall Űrközpontban hoztak létre egy több száz méteres szilárd vasúti pályát. Az azon síkló-gördülő kocsit alsó kapaszkodó rendszerrel rendelkezik, amely a kisiklás veszélyének az elhárítására szolgál. A kísérleti “scramjetre” különféle gyorsító berendezések, például kis rakéták szerelhetők, de a gyorsítás megoldható az alsó vezetékből áramot felvevő elektromos motorokkal is.

Szóba került, hogy ha az egész pályát gáztömör csőbe helyezik, és abból kiszivattyúzzák a levegőt, a légellenállás híján még inkább felgyorsítható a szerkezet, sőt ha a csővéget hirtelen kinyitják, a vákuum kiegyenlítődése további lökő erőként hatalmasat taszíthat a járművön. Ugyancsak felvetődött, hogy a szükséges emelési sebesség eléréséhez esetleg mágneses térben mozgathatnák a pálya fölött alacsonyan lebegő scramjetet.

AJÁNLOTT LINK:

A tervezett űrmisszió (NASA)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.