Tudomány

Gyarmatosítaná a Marsot az USA

A Hundred Years Starship program keretében húsz év múlva megérkezhetnének az első telepesek a vörös bolygóra.

Az Amerikai Űrkutatási hivatal tisztségviselői megerősítették, hogy valóban folynak megvasósíthatósági tanulmányok annak érdekében hogyan lehetne kisebb csapatokat küldeni a Holdra vagy a Marsra.

A több milliárd dollárba kerülő küldetést – a Hundred Years Starship-et – jelenleg a NASA kaliforniai Ames Kutató Központja tervezi. A futurusztikus program a DARPA-t a Pentagon Kutató Ügynökségét is érinti. Ők is érdekeltek abban, mikén legyen a tudományos-fantasztikumból egyszer valóság.

Korai becslések szerint a misszió költsége, mely még csak most kezdődik el 2030-ig nagyjából tízmilliárd dollárt emésztene föl.

A tudósok már most kaptak 960 ezer dollár állami támogatást a küldetés elindítására, plusz 160 ezer dollárt a NASA-tól.

A támogatók között szerepel Larry Page is, a Google társalapítója. A misszió felősei szeretnének további magántőkét bevonni az űrgyarmatosító programba.

A futurisztikus ötletek egy San Francisco-i konferencián hangzottak el. A misszió a DARPA szóvívője szerint több modellből építkezne.

Dirk Schulze-Makuch, a Washingtoni Állami Egyetem tudósa és Paul Davies az Arizonai Állami Egyetem kutatója tanulmányában kifejti: egyirányú Mars utazásra van szükség. Ők négy önkéntest küldenének a Marsra egy nem határozott időtartamú projekt keretében nagyjából 2030 körül. Ők lennének a Mars első telepesei, akiknek a visszatérése kérdéses, de megélhetésük a másik bolygón a misszió keretében megoldanák.

A Mars-gyarmatosítást természetesen etikai megfontolások is befolyásolhatják . Részletek 2011. elején fognak kiderülni a világ első űrgyarmatosító programjáról.

AJÁNLOTT LINKEK:

Az egyirányú Mars-utazás terve (Journal of Cosmology)

A NASA a Mars gyarmatosítását tervezi (The Daily Telegraph)

NASA és DARPA gyarmatosító űrprogram (Kurzweil blog)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik