Tudomány

A sötétség térképe

24.hu
24.hu

2010. 11. 15. 13:46

Elkészült az egyik legrészletesebb térkép az univerzum legtitokzatosabb összetevőjéről.
Korábban a témában:

Csillagászok a Hubble Űrteleszkóp segítségével hozták létre a sötétanyagot megmutató egyedüllálló térképet. A sötét anyag nehezen mérhető, sőt egyes tudósok tagadják a létezését. Jelenleg úgy gondolják, hogy az univerzum tömegének egynegyedét teheti ki. A gravitáción kívül semmi sem befolyásolja.

A sötét anyag kilétét a galaxisok közötti fénytorzítás nyomán lehet feltételezni. Gravitációs lencsézéssel megmutatható ki ez a torzítás. A Hubble-nek is így sikerült elkészíteni az új nagyfelbontás térképét az Abell 1689-es galaxishalmazban található sötét anyagról. Az Abell 1689 galaxishalmaz több mint kétmilliárd fényévre van tőlünk, ezer galaxist tartalmaz csillagok milliárdjait tartalmazza.

VIDEÓ A SÖTÉT ENERGIÁT TÉRKÉPEZŐ KAMERÁRÓL:

AJÁNLOTT LINKEK:

A Hubble segítségével készül legrészletesebb sötét anyag térkép (Wired)

A Bigger Clear Picture (Hubble Site)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Yusra Mardini, a 19 year-old Syrian swimmer who competed at the Rio 2016 Olympic Games as a member of Refugee Olympic Team and UNHCR Goodwill Ambassador, she speaks in Tokyo 2020 office on August 29, 2017, Where she shares her experiences at the Rio 2016 Games and her current activity as an athlete and UNHCR Goodwill Ambassador with Tokyo 2020 staff members. (Photo by Alessandro Di Ciommo/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.