Tudomány

Csúszik az új űrteleszkóp átadása

A tervezettnél később és sokkal drágábban lehet csak leváltani a több mint 20 éves Hubble űrteleszkópot.

A jelentés szerint a legutóbb megjelölt, 2014-es határidőhöz képest legkorábban csak 2015-ben indulhat a James Webb űrteleszkóp küldetése.

Az elődjénél jóval nagyobb, 6,5 méter átmérőjű főtükörrel rendelkező optikai eszköz megépítéséhez a jóváhagyott 5 milliárd dollár helyett 6,5 milliárd dollárra – 1307 milliárd forintra – lenne szükség.

Az új teleszkópnak eredetileg 2007-re kellett volna elkészülnie, és ha a módosított költségvetést elfogadja a szenátus, a felbocsátásra legkorábban akkor is csak öt év múlva kerülhet sor.

A földfelszíntől számítva 569 kilométeres magasságban, orbitális pályán keringő Hubble űrtávcső óránként 28 ezer kilométeres sebességgel haladva 97 perc alatt kerüli meg a Földet. A magasan az atmoszféra felett üzemelő teleszkóp a légköri zavaroktól mentes környezetben a földi távcsövekhez viszonyítva ötvenszer gyengébb fényű objektumokról is képes felvételeket készíteni.

A NASA legutóbb 2009-ben engedélyezte a Hubble javítását, amelyet tavaly május 24-én sikeresen végre is hajtottak.

Az Atlantis űrrepülőgép legénysége új televíziós kamerákat és fényképezőgépeket, napelemeket, illetve giroszkópokat szerelt fel, és megjavította az űreszköz egyik kameráját is. Ezzel a Hubble küldetése jelentősen meghosszabbodott, várhatóan 2014-ig üzemelhet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik