Tudomány

Több mint egymillliárd éves az összetett élet a Földön

Olyan baktériumcsoportot találtak, mely 1,2 milliárd évvel ezelőtt egy őskori tó fenekén képződött.

Skóciai kőzetminták tanúsága szerint a földi élet szempontjából kulcsfontosságú változás, az oxigén feldúsulása a légkörben 1,2 milliárd évvel ezelőtt történt, 400 millió évvel korábban, mint eddig feltételezték a tudósok.

Mindeddig a tudósok azt feltételezték, hogy e fontos légköri változások 800 millió évvel ezelőtt történtek, amikor a megemelkedett oxigénszint lehetővé tette, hogy az egyszerű szervezetek mellett soksejtű organizmusok is kifejlődhessenek bolygónkon.

Egy baktérium kémiai “szignója” azonban, amelyet ősi kőzetmintákban találtak a Skót-felföld északnyugati részén Lochinver közelében, azt bizonyítja, hogy az evolúció szempontjából e kulcsfontosságú esemény a feltételezettnél 400 millió évvel korábban történt.

Mint John Parnell, az Aberdeeni Egyetem geológiaprofesszora rámutat, geokémiai vizsgálataik során egy baktériumcsoportot fedeztek fel egy olyan üledékkőzetben, amely 1,2 milliárd évvel ezelőtt egy őskori tó fenekén képződött.

“Vizsgálataink során arra derült fény, hogy ezek a baktériumok, amelyek alaphelyzetben kén révén nyerték az életfenntartásukhoz szükséges energiát, az oxigént is felhasználták egy sokkal komplexebb és hatékonyabb kémiai reakcióban. Így biztosították a túléléshez szükséges energia egy részét. A kémiai reakció arról árulkodik, hogy a földtörténetnek már egy sokkal korábbi szakaszában érte el a komplex szervezetek szempontjából kritikus szintet a légköri oxigén” – mutatott rá John Parnell.

Adrian Boyce, a glasgow-i egyetemi környezetvédelmi kutatóközpont tudósa azt emelte ki, hogy a felfedezés új megvilágításba helyezi a légkör kialakulásának folyamatát, s a földi élet evolúcióját.

AJÁNLOTT LINKEK:

A baktériumokról szóló tanulmány összefoglalója (Nature)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik