Tudomány

Félmillió éves növényi spórákat találtak

A legkorábbi szárazföldi növények, a májmohák spórái Argentínában "rejtőztek".

Az összes szárazföldi növények ősének tartott májmohák spóráit argentin és belga kutatók Claudia Rubinstein paleontológus vezetésével fedezték fel Argentína észak-nyugati részén, a Rio Capillas folyó üledékében. Az először üledéket igen erős savakban oldották fel, gondosan ügyelve, hogy ne szennyeződjenek a minták.

Az üledékben egy igen egyszerű növény, a szár és gyökérzet nélküli májmohák öt különböző típusának fosszilizálódott spóráit találták meg, amelyek a 473 millió és 471 millió évvel ezelőtti időszakból származnak.

A kutatók szerint a szárazföld meghódítása a 488 millió és 471 millió évvel ezelőtti ordoviciumban, vagy akár a késő kambriumban – 499 millió és 488 millió évvel ezelőtti időszakban – a Gondwana szuperkontinensen kezdődhetett.

Az argentin leletekig a legkorábbiaknak a Szaúd-Arábiában és Csehországban feltárt 463-461 millió éves spórákat tartották.

A SZÁRAZFÖLDI NÖVÉNYEK MEGJELENÉSE

A szárazföldi növények igen fontos szerepet játszottak bolygónk történetében. Megváltoztatták annak éghajlatát, átalakítva talaját, valamint lehetővé téve egyéb soksejtű életformák kifejlődését és elterjedését 450-472 millió évvel ezelőtt, az ordovíciumban.

Az igen egyszerű, szár és gyökérzet nélküli májmohák a feltételezések szerint az édesvízi soksejtű zöld algákból fejlődtek ki.

(A képen egy napjainkban élő májmoha látható.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik