Tudomány

Hetedik utas az űrben

Egy szokásos űrút az embereknek, azonban nagy lépés a "fémemberiségnek".

A Discovery űrsikló a hat emberi asztronaután kívül egy hetediket is visz magával november 30-án. Ő R2, robonauta, az első “emberszabású” robot az űrben.

A robotot az űrsikló becsomagolva viszi magával a nemzetközi űrállomásra, ahol szerelési munkálatokban és űrsétákban fog segédkezni.

A General Motors és a NASA 15 éves kemény munkája lapul az egyedülálló fémemberben. R2 dizájnere nagy rajongója volt a Star Warsnak, külsőre hasonló Boba Fetthez és 3CPO, aranyszínű tolmácsrobothoz. Az R2-es nevét pedig szintén a híres űroperából kölcsönözték R2D2-tól.

R2-t a Destiny laboratóriumban dolgozták ki. Hónapok óta twitterezik. Jobbkezes, tud fogni mozgó elemeket, zárakat, kapcsolókat, puha anyagokat. A fejébe öt érzékelőkamerát szereltek, egyiket a “szájába”. Rézszínű hátizsákjában helyezték el a robotot működtető akkumulátort. Teste csupa elektromos hálózat. Karja tíz kilót bír megemelni. Ujjait pedig 240 cm-re képes kinyújtani.

Ma már nem tudományos-fantasztikus, hogy végre robot is repüljön az űrbe. Ráadásul a tudósok szerint nagy lehetőségek rejlenek a humanoid robotos űrkutatásban. Később akár a Holdra, még később a Marsra, vagy a jövőben például a Szaturnusz Holdjaira is rátehetik géplábaikat. Olyan bolygók felszínére is, amelyekre az ember a zord körülmények miatt sohasem juthat el.

AJÁNLOTT LINK:

One giant leap for ‘tin mankind’ (BBC News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik