Tudomány

Új kísérletek a Nagy Hadronban?

Német tudósok szerint töltés nélküli molekulákat is lehetne ütköztetni az LHC-ban.

A töltéssel rendelkező részecskéket könnyen tudja gyorsítani a Nagy Hadronütköztető. Ezért olyan elektromosan semleges molekulákat alkottak, melyeket lehetséges így kémiai reakciókba léptetni egymással.

Az ammóniamolekulák pont jók erre a célra. Az elektronok egyenlőtlenül oszlanak meg bennük. Gyakorlatilag egyik végükön pozitív, másik végükön negatív töltésűek, tehát semlegesek, töltés nélküliek.

Peter Zieger és Fritz Haber a Berlini Fizikai Kutató Intézetben tudósai már kihasználták ezt az aszimmetriát, így végre egyes részecskéken túl sikerült nagyobb kémiai “szerkezeteket”, azaz molekulákat ütköztettek egymással, akár több mint ezer alkalommal.

Roman Krems a British Columbia Egyetem kutatója szerint ez egy fontos fejlemény. Nyilatkozatában kifejtette: nagyon nehéz megjósolni a kémiai reakciók első lépcsőit. Szükség van tehát arra, hogy jobban megismerjék a tudósok a molekulák “találkozásakor” keletkező folyamatokat. Ehhez pedig a legcélszerűbb lenne a Nagy Hadronütköztetőben is kipróbálni, mi történik a molekulákkal nagyobb sebességnél.

A következő lépés Berlinben a két molekulák ellentétes irányú ütköztetése lesz.

NAGY HADRONÜTKÖZTETŐ

A nagy hadronütköztető gyűrű – angolul Large Hadron Collider ring, LHC – svájci a CERN 2008-ban átadott részecskegyorsítója és ütköztetőgyűrűje, amely a 2000-ben leállított LEP 27 km kerületű alagútját használja fel.

Sikeres nyalábtesztek után 2008 szeptember 10-én kezdte meg a működését.

Az ütköző részecskék energiáját az elindítás után fokozatosan növelik, s amikor eléri a végleges, 7 TeV energiát. A Nagy Hadronütköztető jelenleg a világ a legnagyobb energiájú gyorsítója.

AJÁNLOTT LINK:

Nagy Hadronütköztető (Wikipedia)

Molekulák következnek a Nagy Hadronban (New Scientist)

Origo LHC rovat (Origo/Tudomány/LHC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik