Tudomány

Mégsem startol a Discovery

Ez az ötödik halasztás hétfő óta, még mindig nem indulhat a Discovery űrsikló utolsó útjára.

Az amerikai űrkutatási hivatal pénteki bejelentése szerint újra el kell halasztani a Discovery űrsikló indítását. A NASA azt közölte, hogy a külső üzemanyag-tartályon érzékeltek hidrogénszivárgást, ezért legkevesebb 48 órával későbbre teszik a startot, amennyiben minden problémát sikerül elhárítani addig.

MIÉRT KÉSIK A DISCOVERY INDÍTÁSA?

A Discovery fellövését az elmúlt egy hét alatt immár ötödször halasztotta el az amerikai űrkutatási hivatal. Pénteken délelőtt még úgy nézett ki, hogy műszakilag végre minden rendben, legfeljebb az időjárás lehet gond. Mivel az előrejelzések szerint 70 százalékos esély volt arra, hogy megfelelőek lesznek az időjárási körülmények a starthoz, a floridai Kennedy Űrközpontban megkezdték a sikló külső üzemanyagtartályának feltöltését folyékony hidrogénnel. Eközben fedezték fel a szivárgást.

Ha minden akadály elhárul, és az űrsikló elindul, a Discovery 11 napot tölt majd a világűrben. Az űrsikló hat amerikai asztronautát és egy humanoid robotot szállít az épülő nemzetközi űrállomásra. Az út az idei negyedik és egyben utolsó űrsikló-kirándulás lesz az űrállomásra, a Discovery számára pedig a végleges búcsút jelenti a repüléstől.

A DISCOVERY UTÁN…

A három amerikai űrsiklót jövő évtől kivonja a forgalomból a NASA. Az Atlantis idén májusban repült utoljára, míg az Endeavour utolsó startja a tervek szerint jövő februárban lesz. A következő években így egyedül az orosz Szojuzok lesznek alkalmasak arra, hogy embert szállítsanak a nemzetközi űrállomásra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik