Tudomány

Csak november 30-án indul a Discovery

A NASA hidrogénszivárgást észlelt az űrrepülő külső üzemanyagtartályának feltöltésekor pénteken.

Ez már az ötödik halasztás egy hét alatt. Legutóbb csütörtökön fújták le a startot kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt, és akkor az indítás időpontját – közép-európai idő szerint – péntek este 19 óra 4 percre tűzték ki. Korábban ugyancsak műszaki gondok gátolták meg, hogy elindítsák az űrsiklót a Nemzetközi Űrállomásra.

A szivárgásra két órával azután lettek figyelmesek, hogy megkezdték a külső üzemanyagtartály feltöltését folyékony hidrogénnel. A NASA közlése szerint a hidrogénszivárgást a külső üzemanyagtartály és annak a vezetéknek a találkozásánál észlelték, amely a gáz halmazállapotú hidrogént biztonságosan eljuttatja egy nyitott végű csőbe, ahol a gáz elég.

Allard Beutel, a NASA szóvivője korábban azt közölte, hogy hétfőnél előbb nem indítják útnak a Discoveryt. Az űrsikló útját szervező szakemberek azonban megállapították, hogy a probléma kijavítása jóval több időt vesz igénybe. Ezután derült ki, hogy az űrrepülő indítására már csak a hónap végén kerülhet sor. A Discovery így előreláthatólag november 30-án helyi idő szerint hajnali 4 óra 5 perckor emelkedik a magasba.

A Discovery 6 fős legénységgel a fedélzetén az űrállomásra szállítja majd többek között az első emberszerű robotot, a Robonaut 2-t, valamint az űrsikló 11 napos missziója keretében karbantartási munkálatok céljából két űrsétát is tervbe vettek.

A Discovery-nek ez lenne az utolsó útja az űrbe, a tervek szerint 2011-ben ugyanis kivonják a használatból. Az űrsikló 1984. augusztus 30-án repült először.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik