Tudomány

Száz éve mérgezőnek tartották a Coca Colát

Az 1910-es évek Amerikájában veszélyes méregnek tartották a koffeint, miközben rádiumot ittak.

1911. márciusában folyt egy ma már történelemnek számító szövetségi per, melyet a Coca Cola ellen indítottak azzal a váddal, hogy az üdítőitalhoz adott koffein halálos méreg. A meglepő ebben az, hogy mindez egy olyan korszakban történt, ahol a rádiumos vizet ittak egészségmegőrző céllal – hasonlóan mint manapság a Béres cseppet. (Lásd erről például a Radithor nevű készítmény történetét.)

Ma már nevetségesnek tűnik a Coca Cola elleni per, amely során 40 hordónyi üdítőital szirupot foglaltak le. Akkoriban sokan feltételezték, hogy a kóla kokaint is tartalmaz. Azonban ez a mítosz soha nem igazolódott be. Koffeint azonban a kezdetektől fogva adagoltak az italhoz.

A hírhedt per mögött Harvey Wiley Washington állt, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztérium Kémiai Elnökségének vezetője, aki személy szerint gyűlölte a kávét és a teát, és minden koffeint tartalmazó folyadékot. A gyerekekre nézve pedig kiemelten veszélyesnek tartotta.

Egy rövid jogi húzavona után a Coca Cola népszerűségén azonban nem esett csorba. Így ma is az egyik legnépszerűbb űdítőital, melynek tartós fogyasztása közvetetten ugyan elősegítheti az elhízást és a fogszúvasodást, de cseppet sem mérgező.

AJÁNLOTT LINKEK:

In 1911, Coca Cola went on trial for being a killer brain tonic (io9 Mad Science)

Radithor (Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik