Tudomány

Szagosfilm, rákgyógyítás és a papírújság halála

A japán kormány jövőjóslatokat tett közzé. Most megtudhatjuk, mi lesz harminc év múlva.

A japán kormány a közelmúltban tette közzé szokásos, a kutatóintézetek tevékenységét nyomon követő és a jövőben várható tudományos eredményeket csokorba gyűjtő jelentését – a Foresight Survey-t – , amelyet 1971 óta állít össze negyven tudós közreműködésével a következő harminc évben megvalósulni remélt találmányokról és fejlesztésekről.

Néhány jóslat az idei jelentésből a Popular Science magazin alapján:

ELTŰNIK A PAPÍRÚJSÁG

2020-ig elkészülnek azok a kis elemekkel táplált vékony, hajlékony, összehajtható lapok, amelyeken az internetes hírszolgáltatók frissíthető információi, képei és videói megjeleníthetők lesznek. Ezek helyettesítik majd a papíranyagú újságokat.

2022-ben már rendelkezésre állnak olyan szintetikus vérkészítmények, amelyekkel kiváltják a betegségeknél és baleseteknél szükséges vérgyűjtés és -tárolás (véradományok) gondját.

2023-tól a rák valamennyi változatának gyógyítására alkalmas gyógyszerek és módszerek kerülnek alkalmazásra.

KÖZELEDIK A VILLANYAUTÓK FORRADALMA

2025-ben az újfajta akkumulátorokkal felszerelt, rohamosan terjedő elektromos kisautók egy töltéssel már 500 kilométert tudnak majd megtenni; ennek érdekében kifejlesztik a lítium-oxigén akkumulátorokat, amelyek tömege csak ötöde a mai legkorszerűbbekének.

(A nemrég bemutatott városi kiskocsi, a Peugeot Ion 120 kilométert tesz meg egy töltéssel, az amerikai Aptera 2c 150-et. Október végén egy elektromos meghajtású Audi A2 világcsúcsot állított fel, amikor egyszeri feltöltéssel tette meg a München és Berlin közötti 600 kilométeres utat.)

ROBOTOK FOGNAK KISZOLGÁLNI MINKET

2026-tól vásárolhatók lesznek a háztartást rendben tartó, a műveleteket önállóan végző robotháziasszonyok és -inasok.

2028-tól a mozilátogatók már nemcsak három dimenzióban élvezhetik a filmeket, hanem érezni fogják az eseményeket kísérő szagokat, sőt az időjárást is; hasonló élményben lehet részük a televíziónézőknek is a nappalikban.

2030-tól a filmek, könyvek, színdarabok, műtárgyak értékelése elektronikus rendszerekkel – mesterséges intelligencia révén – történik majd, garantálva a pártatlanságot.

A GAZDAGOK AZ ŰRBEN NYARALNAK

2031-től Föld körüli útra indulhatnak a tehetős űrturisták, méghozzá több járműből álló szerkezetekkel.

2033-ban megkezdődik egyes emberi szerveknek gén- és őssejttechnikával előállított műszervekkel való pótlása; számítógépek elemzik és értékelik a politikai irányelveket és intézményi terveket; ugyancsak attól az évtől kezdve a bűnügyeket és szabálysértéseket szakosított számítógépek bírálják el és hozzák meg az ítéleteket, illetve tesznek javaslatot azokra.

FELÉPÜL AZ ELSŐ HOLDBÁZIS

2035-től az utasszállító gépeket nem pilóták, hanem kizárólag robotok vezetik; a tengervízből sikeresen vonnak ki urániumot és más, igen drága és fogyó elemeket.

2037-től a szeizmológusok akár egy évvel korábban képesek lesznek megjósolni 6-osnál erősebb fokozatú földrengéseket.

2040-ben megkezdik tevékenységüket a Hold-bázison az első holdlakók.

AJÁNLOTT LINK:

Research on Science and Technology Foresight (Science and Technology Foresight Center)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik