Tudomány

Gondolatolvasó és szervdizájner: a jövő nyerő szakmái

A Popular Science magazin összeállította, melyek lehetnek az eljövendő évtizedek "legfelkapottabb" munkái.

A magazin készítői a jelenlegi trendek alapján rakták össze, milyen repertoárral bővülhet a már meglévő foglalkozások palettája.

Első helyen a hatvanas évek óta emlegetett űrpilóta áll. A jövőben az űrturizmus erősítheti ezt a “szakmát”.

A listát az “állatfigyelő mérnök”, azaz “állatpopuláció-ellenőr” munka folytatja. Az állatok mozgásának figyelése és “jótékony” befolyásolása a klímaváltozás miatt szükséges. Ez a biológusszakma a fajok figyelését és konzerválását tűzné ki céljául.

Az orvoslás is átalakulóban van. Évtizedek múlva már “magzatgyógyítókra” is szükség lesz, akik az emberi fejlődés legkorábbi stádiumában lennének képesek orvosolni a fellépő génproblémákat, betegségeket. Ezzel is csökkentve az abortuszok számát, és növelve az egészséges gyermekek világra jöttét.

Egyre fontosabbak lesznek a pontos előrejelzések, így az adatelemzőké és az adatelemzésé a jövő. A vállalkozásoknak már most is igen hasznos az adatelemzők munkája, 2015-re ez csak fokozódni fog.

Az orvoslás fejlődését mutathatja a szervkészítő, “szervdizájner” munkája. Ha kell egy új tüdő vagy vese, csak hozzá kell majd fordulni.

A robotika előretörésével új kommunikációs szakterület képződik azaz az ember-robot interakciós specialista. Mesterséges intelligenciával foglalkozó pszichológusok már most is vannak. Pár év múlva azonban annyira fejlődhet a robotika, hogy a munkahelyeken a gépek embereket helyettesíthetnek. Ebben az esetben pedig jól jön egy olyan “terapeuta”, aki képes lesz az emberek és a robotok szociális viszonyait koordinálni.

A jövőben fontos pozíciókat töltenek be a “Föld-figyelők” is, akik műholdak segítségével állandó és részletes információkat nyújthatnak a Föld geológiai és légköri változásairól a katasztrófák megelőzésére.

A lista legfantasztikusabb szakmája a galaktikus építészé, aki a Marsra tervezhet sci-fibe illő épületeket és objektumokat.

Természetesen szükség lesz dolgozókra a jövő termonukleáris erőművébe, ilyen lesz a 2019-ben Franciaországba tervezett ITER. A reaktorokban a feladatokat a “fúziós munkás” látja el.

És bekövetkezhet, amitől sokak tartanak. A nem is olyan távoli jövőben gondolatolvasó hekkerek figyelhetik az elménket. A “gondolatolvasókat” etikusan hazugságvizsgálóként alkalmazhatnák. Nem etikusan más célokra is, de ebbe ma jobb bele sem gondolni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik