Tech

A könyvek jövője

Ahogy a nyomtatott sajtónak, úgy a könyeknek is fejlődniük kell - akkor is, ha utóbbiakat nem veszélyezteti a kihalás a közeljövőben.

A designnal foglalkozó IDEO cég három lehetséges utat vázol fel, merre haladhat tovább a könyv és a nyomtatás technológiája.

Egyrészről van a közösségi megközelítés. Ahol a könyv, és annak akár minden passzusa a közösségi térben él. A táblagépen láthatjuk, hogy egy-egy könyvnek mekkora hatása volt a a szűkebb és tágabb közösségre és beszállhatunk a beszélgetésbe.

Másrészről van az az elképzelés, amely az egyre növekvő információs nyomást ellensúlyozandó, a szakmai közösségünk segítségével segít kiválasztani a számunkra ideális és meghatározó olvasmányok listáját.

A legszórakoztatóbb megoldásnak az tűnik, hogy a könyvek interaktívabbá válnak, hogy az olvasó ne csak szemlélője, hanem részese is lehessen a történéseknek. Természetesen egész művet kap készhez, ha nem kívánna részt venni a játékban, de apró, érdekes részletekkel bővül az élmény, ha enged a csábításnak.

Természetesen mindez már táblagépen van elképzelve. Nagyon valószínű, hogy az előbbi ötletek egyike sem valósul meg – sokkal inkább ezek, illetve ezek elemeinek valamilyen keveréke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik