Tudomány

Mitől lesz igazán szép a női szem?

A Belladonna-illúzió megadja a választ.

Clare Sutherland és Rob Jenkins a Glasgow-i Egyetem pszichológusai készítettek egy olyan agybecsapós videót, mely bármelyik női szemet széppé teszi. Igaz nem a valóságban. Csak fényképről és illúzióról van szó.

Ha teljes képernyőn folyamatosan nézzük a kép előtt a forgó spirált, és amikor a nő arca megjelenik erősen a szemére fókuszálunk: láthatjuk, hogyan válik vonzóvá a tekintet. A videó végén úgy tűnik, mintha a nő szembogara megnőne, ezzel pedig bizalomgerjesztőbbé válna.

A pszichológusok ezt Belladonna-hatásnak hívják, és egy kísérlet most igazolta az illúzió stimulálja az agyat, és vonzóbbá teszi a fényképen látható arcot.

Tudósok 40 önkentést vontak be vizsgálatukba, s kérték értékeljék az forgó spirál megtekintése előtt és után, mennyire találják vonzónak a képen látható nőt. Kilenc női fényképen vizsgálták az illúziót.

Az eredmény: a Belladonna-hatás vonzóbbá teszi a nőket, igaz pszichológiai tesztekkel még egy nő sem kísérletezett “sminkként”, de ha feltalálnák a forgó-spirálos kontaktlencsét az egyik legtrükkösebb csábítási eszköz lehetne.

AJÁNLOTT LINK:

Belladonna mozgó illlúzió (New Scientist)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik