Tudomány

Az agyban meglátszik, ki a jó barát

Az agy bizonyos területei különösen aktívak lesznek, ha valaki jó barátaira gondol, míg egy idegen nem váltja ki ugyanezt a hatást.

A Harvard Egyetem kutatói 32 alany agyi aktivitását dokumentálták funkcionális mágneses rezonancia vizsgálattal. Az önkénteseknek egy mellékneveket tartalmazó listából azokat kellett kiválasztaniuk, amelyek leginkább illettek saját személyiségükre: így mutatkoztak meg azok az agyterületek – elsősorban az úgynevezett prefrontális kortex -, amelyek a személyes információkért felelősek.

A soron következő kísérletekben 66 további önkéntesnek kellett állításokat közölnie magáról és két barátjáról, akik közül az egyik vele hasonló, míg a másik eltérő személyiséggel rendelkezett. A kérdések alapján a kutatók minden kísérleti alany számára összeállították két fiktív idegen jellemzését, akik közül az egyik velük hasonló, a másik különböző karakterű volt. Végezetül egy játék segítségével vizsgálták a résztvevők agyi aktivitását: meg kellett jósolniuk egyik barátjuk vagy az egyik kitalált idegen viselkedését bizonyos hétköznapi helyzetekben.

Az eredmények kimutatták, hogy a személyes információkért felelős agyterület különösen akkor volt aktív, ha a részvevők a barátaikkal kapcsolatos kérdésekre válaszoltak. A hasonló vagy különböző érdeklődés nem befolyásolta az aktivitást – írták a harvardi kutatók a Journal of Neuroscience című szaklapban a Der Spiegel internetes kiadása (www.spiegel.de) szerint.

Minden kísérletben az érzelmi közelség és nem a hasonlóság váltott ki reakciókat a prefrontális kortexben és az azzal kapcsolatban lévő agyterületeken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik