Tudomány

Horrorisztikus kór szedi áldozatait Ugandában

Ugandában a vérszívó bolhák okozta kór miatt egész családok halnak ki.

Legkevesebb 20 halálos áldozatot és több mint húszezer megbetegedést okozott az utóbbi két hónapban Ugandában a homoki bolhák okozta kór.

A más néven fekélybolhaként ismert rovarok a közönséges bolhához hasonlatosak, ám befészkelik magukat az ember bőre alá, a vérét szívva növekednek és százával szaporodnak.

Gyakorta jutnak be a szervezetbe a lábon át. A megtámadott testrészek – farpofák, ajkak, de még a szemhéjak is – elrothadnak.

A legnagyobb veszélyben a kisgyermekek és a más betegségektől legyengült szervezetű fiatalok vannak. De mint Simon Wanjala, az ugandai egészségügyi tárca illetékese a hét végén elmondta: nem ritka, hogy egész családok halnak ki a homoki bolhák okozta betegség miatt.

Az ország kormánya egymillió dollárt különített el a kór felszámolására. Részben a rovarok eltávolításával, részben gyógyszeres kezeléssel kúrálják a betegeket.

Egy pár éve Nigériában készült tanulmány szerint a disznótartás, a homokos vagy agyagos padlójú házak, és a házon kívüli alvóhelyek növelik a fekélybolhák támadásának kockázatát. A szakértők zárt cipő viselését és a lakáson belül rovarirtószerek használatát javasolták a kórokozók elleni védekezésül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik