Nagyvilág

Vadásszák a melegeket Ugandában

"Akasszátok őket!" jelszóval a homoszexuálisok elfogására felszólító címlapot közölt egy ugandai újság.

Címlapon közölte az ugandai sajtó 100 „legkeresettebb” homoszexuális férfinek a fényképét és címét, „Akasszátok őket” jelszóval – tudta meg az Associate Press hírügynökség. A cikk megjelenése óta már négy listán szereplő férfit ért támadás, a több iszemély pedig bujkálni kényszerül – számolt be a körülményekről Julian Onziema emberi jogi aktivista.

A konzervatív afrikai országban bizonyos homoszexuális tevékenységet halálbüntetéssel, illetve életfogytiglani börtönbüntetéssel akartak sújtani, ám a nemzetközi visszhang miatt végül csendben ejtették a törvényjavaslatot. Ettől függetlenül a melegek saját bevallásuk szerint az elmúlt évben rendszeres támadásoknak voltak kitéve: több mint 20 homoszexuálist támadtak meg, és 17-et tartóztattak le – mondta Frank Mugisha, az ugandai Szexuális Kisebbségek elnöke.

A homoszexualitás több afrikai államban büntetendő, Nigériában például halálbüntetést von maga után.

A Rolling Stones című magazin – amely nem amerikai kiadvány – október 9-én hozta nyilvánosságra a melegek levadászására felszólító lapszámát, öt nappal a törvényjavaslat egy évvel korábbi megjelenése előtt. A kormány mindössze azért rótta meg a lapot, mert azt nem regisztráltatták a hivatalos formában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik