Tudomány

Százan haltak meg veszettségben Bali szigetén

Legalább százan haltak meg veszettségben a közkedvelt ázsiai turistaparadicsomban.

Az orvosi forrásokra hivatkozó beszámoló szerint a legutóbbi áldozat egy 40 éves férfi volt, aki csütörtökön a kórházban vesztette életét.

Egy hónappal ezelőtt a bali hatóságok bejelentették, hogy a veszettségjárvány megfékezése érdekében már több mint 400 ezer kutyát beoltottak.

A megfelelő anyagi forrás hiánya miatt kezdetben azt tervezték, hogy megölik az utcán kóborló ebeket, végül aztán számos szervezet felajánlotta segítségét, s így sor kerülhetett a négylábúak tömeges oltására.

Csak idén több mint nyolcvanan – közöttük számos gyerek – haltak meg veszettségben, és legalább ezer kutya is a halálos fertőző betegség következményeként pusztult el.

Ausztrália és az Egyesült Államok nemrég arra kérte állampolgárait: amennyiben Balira utaznak, előtte feltétlenül oltassák be magukat veszettség ellen.

Az indonéz sziget kormányzója azt állítja, hogy 2012-ig teljes mértékben orvosolják a problémát, és megszüntetik a járványt.

VESZETTSÉG

Veszettség következtében a világon évente mintegy 50 ezer ember veszti életét.

Az idegrendszert megtámadó kór majdnem minden esetben halálos kimenetelű, ha a fertőzött személy nem kap rövid időn belül megfelelő orvosi ellátást, ellenanyagot.

A vírusos betegség legtöbbször a veszett állat – többnyire kutya – harapása útján terjed.

Ajánlott videó