Tudomány

Behemót galaxishalmaz

A monstrum 800 billió napot foglal magába, melyek több száz csillagvárosban helyezkednek el. És ráadásul tovább növekszik.

A galaxishalmazt az Antarktiszon, a Déli-sark közelében felállított és a mikrohullámú kozmikus háttérsugárzás elemzésére szolgáló, 10 méter átmérőjű teleszkóp – South Pole Telescope – segítségével azonosították.

A SPT-CL JO546-5345 katalógusjelű galaxishalmaz 7 milliárd fényévnyire van a Földtől, ami azt jelenti, hogy olyan állapotban látjuk, amilyenben hétmilliárd évvel ezelőtt volt. A Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ kutatói szerint azóta a galaxishalmaz mérete megnégyszereződhetett.

“Ez a galaxishalmaz joggal pályázhat a szupernehézsúlyú bajnok titulusára” – hangsúlyozta Mark Brodwin csillagász.

A felfedezés újabb adalékkal szolgál a világegyetem korai történetéről, s arról, hogy ebben milyen szerepet játszott az úgynevezett sötét energia, amely az univerzum 70 százalékát alkotja.

Hétmilliárd évvel ezelőtt a Naprendszer, amely “mindössze” 4,5 milliárd éves, még meg sem született. Mint a kutatók rámutatnak, az óriási galaxishalmaz “nem sokkal” az ősrobbanás után keletkezhetett, hogy ilyen korán ekkora tömegre tehessen szert.

A galaxishalmaz telis tele van ősöreg csillagvárosokkal, ami azt jelenti, hogy az univerzum nagyon korai időszakában jött létre, valószínűleg az első 2 milliárd év során.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik