Tudomány

A világon mindenhol megemlékeznek Mandelbrotról

Az október 14-én elhunyt matematikusról videókkal és fraktálokról készült képekkel emlékeznek meg az interneten.

Mint ahogy mi is hírt adtunk október 16-án, Benoit Mandelbrot a fraktálok atyja, a geometriai gondolkodás egyik nagy úttörője, távozott az élők sorából.

Blogokon és internetes site-okon ezután emlékező bejegyzések sora indult meg, melyből kiderül: a fraktálokat az internetezők többsége ismerte, és kedvelte a végteleníthető geometriai alakzatokat felfedező híres gondolkodót.

A netezők kedves videókkal, animációkkal és lenyűgöző fraktálokat ábrázoló képsorozatokkal emlékeznek meg a 85 éves korában elhunyt tudósról és munkásságáról.

A legnépszerűbb Mandelbrotról szóló videó a Pisut Wisessing a Cornell Summer Animation Workshop-ra készített Mandelbrot Set animációs filmje, mely játékosan kalauzol minket a tudós által felfedezett fraktálvilágba:

Több helyen riportok bemutatásával fejezik ki gyászukat:

Így beszélt Mandelbrot a fraktálokról:

Egy videón Mandelbulbba, azaz a háromdimenziós Mandelbrot-halmazba utazhatunk:

Készült egy olyan animáció is, melyben fraktált gyártottak Benoit Mandelbrot arcképéből (balra fönt ebből az animációból láthatunk egy képkockát).

A Firefox Personában pedig külön Mandelbrotra emlékező fraktálos külsőt, dizájnt is szerkesztett az egyik felhasználó Mandelbrot R.I.P néven.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik