Tudomány

A világ legkisebb Möbius-szalagja

Vegyészek DNS-origamival hozzák létre a világ legkisebb egyélű szalagjait.

A Möbius-szalag kétdimenziós felület, aminek különlegessége, hogy csak egyetlen oldala és egyetlen éle van.

A Möbius-szalagot használják szállítószalagnak, magas hőmérsékletű szupravezetőkhöz, molekulamotorként, nanografit szerkezetekben különleges elektormágneses terekhez, de például a Föld mágneses tere által foglyul ejtett töltött részecskék is Möbius-szalag mentén mozognak.

A nanotechnológiában nagy kihívás a Möbius-szalag előállítása, kétdimenziós tulajdonságai miatt. A nanotechnológiás DNS-hajtogató, azaz a DNS-origami Möbius-szalagokat készít a DNS-ekből.

Mire jó ez?

A Möbius-szalaggal egy olyan struktúra jön létre, melynél nem számít, mennyit nyúlik, csavaródik. A későbbiekben a molekulamérnökök számára jelentene kíhívásokat. Állítják az Arizona Egyetem kutatói.

Nem utolsósorban pedig izgalmas, hogy ilyen kis méretben is érvényesek a Möbius-szalag hajtogatásának szabályai ráadásul a DNS-ekből.

A MÖBIUS-SZALAG HAJTOGATÁSÁNAK RECEPTJE

A szalagot könnyen elkészíthetjük egy papírcsíkból, ha végeit összeragasztjuk úgy, hogy az egyiket 180°-kal elfordítjuk.

Az egyoldalúságról úgy győződhetünk meg, ha egy ceruzával hosszirányban a közepén csíkot húzunk, visszajutunk oda, ahonnan elindultunk, bejárva az eredeti fizikai szalag mindkét oldalát.

Ha kettévágjuk az imént említett vonal mentén, egy, az eredeti szalagnál kétszer hosszabb – fele olyan széles -, immár kétoldalú felületet kapunk.

Ha még egyszer hasonló módon körbevágjuk, akkor két egymásba fonódó szalag lesz az eredmény.

Ha három részre vágjuk, akkor két egymásba fonódó szalagot kapunk. Az egyik újra Möbius-szalag, a másik egy kétszer olyan hosszú, kétszer csavart szalag lesz.

A hasonlóan páratlan számszor csavart szalagok darabolása hasonló érdekes eredményt ad. A háromszor 180 fokosan csavarodó szalag kettévágásával lóherecsomót kapunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik