Tudomány

Állatgyilkos szélerőművek

Nem állatbarát a szélerőművek színe. Állapították meg brit kutatók.

A fehérre vagy szürkére festett szélkerekek vonzzák a rovarokat, ennek hatására pedig a zsákmányukat követő denevérek és madarak az erőmű lapátjainak útjába kerülnek.

A legtöbb denevér nyári éjjeleken pusztul el a szélturbinák által, amikor a rovarok a legnagyobb mennyiségben vannak jelen.

Chloe Long, a brit Loughborough-i Egyetem doktorandusza kollégáival azt vizsgálta, vajon miért vonzzák a szélkerekek a rovarokat.

A szakemberek többek közt fehér, világos- és sötétszürke, sárga, égszínkék, vörös és lila színű lapokat fektettek le egy 13 méter magas szélkerék mellé.

A legtöbb rovart a sárgát követően a fehér és a világosszürke lapok vonzották. A megjelent fajok közt kis legyek, nagy legyek, levéltetvek, éjjeli és nappali lepkék, tripszek, bogarak és lószúnyogok egyaránt voltak.

Ebből arra az eredményre jutottak, hogy szélerőműveknél legelterjedtebben alkalmazott színei, azaz a fehér és a szürkésfehér vonzzák a rovarokat. A legkevésbé vonzó szín a lila volt.

A kutatók gyanítják, hogy a színen kívül más tényezők is szerepet játszanak abban, hogy a szélerőművek vonzzák a madarakat és a denevéreket – például az általuk generált hő. A denevérek ráadásul nehezen veszik észre a szélkerekeket echolokációjuk – tájékozódásuk – segítségével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik