Tudomány

Teknőspusztulás az Adriai-tengerben

A lassú állatok testét egy élősködő kagyló fedi be. A teknősök ettől teljesen lebénulnak.

Nemzeti mentést indított a római környezetvédelmi minisztérium az óriásteknősökért. Ezúttal nem a halászhálók, nem a motorcsónakok veszélyeztetik őket, hanem a Velencei-öbölben tömegesen élő kagyló okozza okozza a halálukat.

A Földközi-tengerben élő három faj közül az álcserepesteknős – a Carretta carretta – él a legnagyobb számban az olasz vizekben. A 80-140 centiméter hosszú, 100-160 kilogram súlyú teknősök Calabria partjain, Szicíliában és Lampedusa szigetén a homokban százával teszik le pingponglabda nagyságú tojásaikat.

A kikelő fiatal példányok háromévesen tavasszal északra vándorolnak. Az Adriai-tenger keleti, horvátországi partjával párhuzamosan egészen a Velencei-öbölig úsznak, hogy ősszel ismét visszatérjenek délre.

A teknősök az idei nyarat is a Velencei-öbölben töltötték. Az Adriai-tengernek ez a legészakibb pontja ideálisnak számít a bőséges táplálékot kereső teknősöknek: vize sekély és meleg, a hőmérséklete pedig eléri a 30 ºC fokot.

Idén azonban a délre vándorlást egy kagylófajta akadályozta meg. A felmelegedett tengerben a klímaváltozás miatt egy puhatestű élősködő terjedt el. A kagyló megtámadja a teknősöket, teljesen belepi páncéljuk és testük lágy részeit is, úgy hogy a teknősök végül már mozdulni sem tudnak.

A WWF és az olasz kormány akciókat kezdett a teknősök védelmére, de egyelőre a kagylók ellen nincs semmilyen “ellenszer”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik