Tudomány

Új műtéttel már Magyarországon is visszaadható a látás

Jövő évtől Magyarországon is elérhető lesz az az új műtéti eljárás, amellyel a látóideghártya sérülése miatt megvakult emberek részlegesen visszanyerhetik a látásukat.

A műtéti eljárás lényege, hogy a látóhártya mögé aktív implantátumot helyeznek, ami képes a fény érzékelésére, ezt átalakítja elektromos árammá, és átadja a látóhártya megmaradt sejtjeinek, ezek pedig továbbítják az agy felé – közölte az InfoRádióval Németh János professzor, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója. Kifejtette: az eljárás olyanokon tud segíteni, akiknek retinitis pigmentosa betegség miatt veszett el a látásuk, mert emiatt megszűnik annak a sejtrétegnek a működése, amely a fényérzékelésre szakosodott.

A beavatkozás részlegesen adja vissza a látást. A műtét hatására megismernek tárgyakat, megkülönböztetnek gyümölcsöket, el tudnak olvasni 10 centiméteres betűkből álló szavakat és az emberek magasságát is képesek megállapítani, ez pedig a közlekedésben is segítségükre van – hangsúlyozta a professzor.

A Szemészeti Klinika engedélyt kapott, hogy jövőre végezzenek ilyen műtétet, Németországban és az Egyesült Államokban pedig már túl vannak az első operációkon. Az eredmények eltérőek egyénenként – közölte Németh János.

Magyarországon 2-3 ezer embernek van retinitis pigmentosa betegsége, a klinikán azokat keresik, akik a közelmúltban vesztették el a látásukat. A műtét kezdetben ingyenes, mivel egy kutatás keretében zajlik – tette hozzá a professzor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik