Tudomány

Testszkennerrel a járványok ellen

A testszkennerek jobban tudják, ha lázunk van, mint mi magunk.

A repülőtéren használt szkennerek, amelyek 1-2 méter távolságból pásztázzák az egyént, jobban képesek felderíteni a lázat, mintha megkérdeznék az embereket arról, lázasnak érzik-e magukat – állapították meg az amerikai járványügyi központ munkatársai.

“Sürgősségi osztályokon három infravörös hőérzékelő rendszert vizsgálva úgy találtuk, hogy a FLIR és az Opto Therm rendszerek megbízhatóan azonosították a megemelkedett testhőmérsékletet” – írták a kutatók az Emerging Infectious Diseases című szaklapban. Az esetek 90 százalékában sikerült kimutatni a lázat.

A harmadik vizsgált testszkennert nem találták ugyanolyan pontosnak, mint az előző kettőt, három másik rendszer pedig nem teljesítette a vizsgálat feltételeit.

Repülőtéri hőérzékelő szkennereket már használtak tavaly egyes országokban az újinfluenza-járvány során illetve 2003-ban a SARS-járvány – atípusos tüdőgyulladás – idején. Amikor betegségek járványos mérteket öltenek, a szakemberek javasolják a légi utasok átvilágítását, hiszen ők azok, akik órák alatt szétterjeszthetik a járványt szerte a világon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik