Tudomány

Elindult az első humán embrionális őssejtkezelés

Megkezdték a humán embrionális őssejtekkel való kezelés első klinikai tesztjeit egy gerincsérült páciensen.

A betegen az úttörőnek számító kezelést tulajdonképpen október 8-án kezdték meg a Geron humán embrionális őssejteket tartalmazó injekciójának beadásával.

A klinikai tesztben az eljárás biztonságosságát kísérik figyelemmel, valamint azt, hogy a páciens mennyire hatékonyan nyeri vissza érzékelését és mozgásképességét.

A kipróbálást az Atlantában Georgiában lévő Shepherd Központban végzik. A kezelt férfi személyét nem fedte fel a kórház szóvivője.

“KELJ FEL ÉS JÁRJ!”

A klinikai teszt 1-es fázisába előreláthatóan tíz pácienst vonnak be összesen, akiknek súlyos sérülését az annak megtörténtét követő 7-14 napon belül kell a Geron GRNOPC1 jelű készítményével kezelni.

A kipróbálásban résztvevőket egy éven át követik nyomon, hogy a kezelés biztonságosságáról és hatékonyságáról adatokat gyűjtsenek.

Amennyiben az első csoport páciensnél nem jelentkeznek káros mellékhatások, a biotechnológiai vállalat – tervei szerint – megkéri az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA engedélyét a tesztek kiterjesztésére a gerincsérültek lehető legszélesebb körére, valamint az alkalmazott GRNOPC1-dózis növelésére.

A végső cél, hogy az őssejteket lehetőség szerint közvetlenül a gerincvelő-sérülés helyére fecskendezzék be.

A Geron kutatóinak reményei szerint így serkenthető a károsodott idegsejtek újranövekedése, ezzel a páciens érzékelése és mozgásképessége helyreállítható.

A tesztben alkalmazott készítmény az idegrendszer multifunkciós sejtjeinek, az úgynevezett oligodendrocitáknak az elősejtjeit tartalmazza.

ANIMÁCIÓ A TERÁPIÁRÓL (AZ ÁLLATKÍSÉRLETEK NYOMÁN):

A GERON KÜLDETÉSE

A Geron 1999 óta dolgozik humán embrionális őssejtekkel.

A vállalat elnöke Thomas Okarma közleményében emlékeztetett rá, a kilencvenes évek végén még több évtizednyi távolságra jósolták a sejtterápia humán klinikai próbáinak engedélyezését.

A klinikai kipróbálás hétfői elindulása mérföldkő a humán embrionális őssejtekre alapozott terápiák területén.

A megelőző állatkísérletekben a gerincvelő-sérülés helyére befecskendezett GRNOPC1-ben lévő elősejtek – prekurzor sejtek – a károsodott részhez vándoroltak, és oligodendrocitákká fejlődtek.

Ezt követően pedig az idegrostok körüli védőréteg, a mielinburkolat újraképződött, így lehetővé tette, hogy az idegsejtek ismét alkalmasak legyenek az ingerületek közvetítésére.

AJÁNLOTT LINK:

Geron

Ajánlott videó

Olvasói sztorik