Tudomány

Mit titkol a NASA egy retusált fotón?

24.hu
24.hu

2010. 10. 11. 12:34

A képen a Titan és a Dione holdak látszanak, és még valami, amit fekete ecsetvonások takarnak.
Korábban a témában:

A Cassini-szonda egyik műholdfelvételén egy DominatorPS3 nevű YouTube felhasználó fedezte föl először a durva retusálás nyomait.

A képen jól kivehető, hogy a Dione nevű hold árnyékát durván elmaszkolta a NASA. A retusálás felfedezője egy kontraszt-kiemeléssel mindenki számára láthatóvá teszi a kép hibáját:

Az interneten persze azonnal terjedni kedzett a pletyka, mely szerint a NASA valószínűleg egy azonosítatlan repülő tárgyat takarhatott ki. A valóság azonban távol áll ettől.

A NASA nem tagadta a retusálás tényét, azonban sokkal prózaibb okai vannak a csillagászati fotók szépítésének, mint ahogy azt az ufókutatók hinnék.

Emily Lakdawalla a NASA fotók retusálásáért felelős szakértő magyarázata szerint a Cassini különböző színszűrőkkel készült fotóinak összerakásából készített egyetlen színes fényképet ebben az esetben is, úgy ahogy minden ehhez hasonló képnél.

A Titan és a Dione fotójánál az történt, hogy a Dione a fedőrétegeket egymásra téve úgy tűnt, mintha szellemképes lenne. Ez gyakran előfordul a rétegzett fotóknál. A NASA ezt tűnteti el a durva maszkolással.

AJÁNLOTT LINK:

A Szaturnusz környezetében járó Cassini-szonda által felvételek

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.