Tudomány

A Szaturnusz gyűrűje egy nagy hold volt?

24.hu
24.hu

2010. 10. 07. 14:25

Egy hatalmas jeges Hold lehetett egykor a Szaturnusz gyűrűje. Az, hogy mitől darabolódott fel, még rejtély.
Korábban a témában:

A Szaturnusz gyűrűje valószínűleg akkor keletkezhetett, amikor egy nagy jeges hold felrobbant. Állítja Robin Canup, az Amerikai Csillagászati Társaság bolygótudományi osztályának tudósa.

Elméletét egy Pasadenában tartott konferencián ismertette, mely rávilágíthat arra, hogy elsősorban miért állnak a gyűrűk 90-95%-ban vízjégből.

A jég a bolygóközi anyagok miatt folyamatos bombázásnak volt kitéve. A gyűrűk alapvetően tiszta jégből akalultak ki. Hogy pontosan hogyan jöttek létre, ez még mindig rejtély. Egy elmélet szerint egy jeges üstkökös szakadt szét a bolygó közelében.

Egy másik elmélet szerint egy kis hold morzsolódott szét a Szaturnusz gravitációs mezőjében.
Dr. Canup szerint inkább egy Titan méretű jégből álló hatalmas hold vagy objektum hagyhatott maga után ilyen mennyiségű törmeléket.

Állításai szerint ugyanennek a folyamatnak az eredményei szülhették az Enceladus, Dione és a Tethys holdakat is.

A Cassini űrszonda, mely 2017-ig működik aktívan, akár igazolhatja, vagy új adalékokkal szolgálhat dr. Canup elméletéhez.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.