Tudomány

A magas vérnyomás kezelésekor is fontos a szervezet belső órája

Spanyol kutatók vizsgálatának eredményeit a biológiai életritmus kérdéseivel foglalkozó folyóirat, a Chronobiology International közölte.

A magas vérnyomás kezelése a test belső órájának figyelembe vételével eredményesebb, mert így jobban védi az ereket és a szívet, mint a megszokott, reggeli gyógyszerbevétel. A gyógyszereket általában reggel vesszük be, és ha több tablettát kapunk, a reggeli adagokat a későbbiekben csak folytatjuk. Hasznos azonban, ha egy mérőműszer időről időre kimutatja az aktuális gyógyszerhatást, mert segít az optimális dozírozásban.

Magas vérnyomás esetén a vérnyomás normális szintre csökkentése jól követhető, mert a hordozható vérnyomásmérő műszer beállítástól függően, rendszeresen megméri és memóriájában följegyzi a nyomásértéket.Ezzel a módszerrel kideríthető, hogy napszaktól függően hogyan alakul óráról-órára a vizsgált személy vérnyomása.

Francesco Portaluppi és munkatársai öt évet meghaladó időtartam során követték 3344, magas vérnyomásban szenvedő felnőtt vérnyomásának alakulását. A betegek a legkülönbözőbb gyógyszereket szedték, általában két-háromféle készítményt a megfelelő hatás elérése végett. A spanyol kutatók ismételten végeztek 24 órás vérnyomásmérést, és így figyelték meg a gyógyszerek hatását.

Ez a fontos biológiai adat a napszaktól függően változik: a legtöbb ember vérnyomása éjszaka 10-20 százalékkal csökken, és vannak, akiknek a vérnyomása ébredés táján emelkedik a legmagasabb szintre.

“A hagyományos eljárás szerint a vérnyomáscsökkentő gyógyszereket reggel veszik be. Vizsgálatunk azt bizonyítja, hogy ez a megszokott gyógyszerszedési rend nem minden betegnek jelenti a legeredményesebb kezelést” – mondotta a munkacsoport vezetője.

A MAPEC betűszóval jelölt tanulmány során a többféle vérnyomáscsökkentő készítményt szedő betegek egyik csoportja a korábbi módon reggel vette be a tablettákat, de a másik csoport tagjai valamelyik gyógyszerét este szedte.

Azok, akik egyik vérnyomáscsökkentőjüket a többi tablettától eltérően este vették be, az ötéves megfigyelési idő során jobb, egyenletesebb vérnyomáscsökkentő hatást tapasztaltak, és a szív- és érrendszeri események gyakorisága, például az infarktus vagy a szélütés egyharmadára csökkent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik