Tudomány

Hidegvérű gyilkosok voltak a tengeri húsevő “krokodilok”

Az egyik tengeri őshüllő még a Tyrannosaurus rexnél is sikeresebb vadász lehetett.

A Bristoli Egyetem őslénytankutatói, akik tanulmányukat a Journal of Vertebrate Paleontology című szaklapban publikálták, azt elemezték, hogy miként fejlődött ki a vízi és némely szárazföldi megahúsevők életformája,

Marco Brandalise de Andrade, a tanulmány vezető szerzője kollégáival olyan prehistorikus ragadozók fosszíliáit elemezték, amelyek idejük jelentős részét, vagy teljes életüket a vízben töltötték a mai németországi Nusplingen és Solnhofen helyén elterülő tengerben.

A vizsgálat tárgyát a kihalt Metriorhynchidae-család három tagja – a Dakosaurus, azaz a “szaggató gyík”, a Geosaurus, valamint az újonnan elnevezett Torvoneustes képezte, amelyeket a szerzők megahúsevőknek neveznek: étrendjük 70 százaléka húsból állt.

A közepes, vagy nagytestű hiperragadozók, amelyek a tápláléklánc csúcsán állnak, vadászok, s nem csupán dögevők voltak, saját testméretüknél nagyobb zsákmányt is lebírtak.

A vizsgálat keretében egyebek közt elektronmikroszkóppal vizsgálták e húsimádó szörnyek fogait. Mint kiderült, a Dakosaurus nagyméretű recézett fogai kivételesen élesek voltak, hasonlatosak ahhoz, amelyekkel a Tyrannosaurus rex rendelkezett.

A Dakosaurus és a Tyrannosaurus rex egyaránt nagy fogakkal rendelkezett. Abból kiindulva, hogy hasonlatos lehetett a fogak biomechanikája, a szaggató gyíkok az izmokon és csontokon kívül akár a potenciális zsákmány páncélzatát is képesek voltak átharapni.

A Dakosaurus azonban a T. rexnél is sokkal sikeresebb vadász lehetett, köszönhetően a “halálforgásnak”, pontosabban,a “halálforgatásnak”, amikor a ragadozó belemélyítette fogait a zsákmányba, “megpörgette”, s eközben hatalmas húsdarabokat tépett ki áldozata testéből. A halálforgás hatékonysága a ragadozó testméretével arányosan növekedett.

A hiperragadozók felnőtt egyedei viszont igen ritkán váltak más ragadozók martalékává.

A cápák ugyan méltó ellenfelei lehettek volna a Metriorhynchidae-család tagjai számára, erre azonban nincs semmiféle tárgyi bizonyíték: a valaha élt leghatalmasabb cápa, a Charcarodon megalodon sokkal később jelent meg.

KÉT HIDEGVÉRŰ TENGERI GYILKOS

A Geosaurus és a Dakosaurus ugyanazokban a vizekben élt, s békésen megfért egymás mellett, hiszen más zsákmányra vadásztak.

A Dakosaurus a T. rexre emlékeztető fogaival nagy tengeri hüllőket, halakat és cephalopodákat (fejlábúakat) vett célba.

A könnyebb testfelépítésű Geosaurus, amely nem rendelkezett olyan erőteljes állkapcsokkal, mint a Dakosaurus, a halakat igyekezett becserkészni.

“Csupán a tengeri szörnytől, a Pliosaurustól kellett rettegniük” – emelték ki a kutatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik