Tudomány

Pedro, az óriáspingvin nem viselt frakkot

Rekonstruálták egy 36 millió évvel ezelőtt élt óriáspingvin tollazatát amerikai tudósok.

A Pedrónak keresztelt óriáspingvin csontváza lehet a kulcs ahhoz, hogyan változott meg a pingvinek tollazata az évmilliók során.

Egy 36 millió éves óriáspingvin fosszíliáját találták meg a Paracasi Nemzeti Rezervátumban Peruban. A lelet szerint a pingvin az Inkayacu paracasensis fajhoz tartozhatott, az óriáspingvin másfél méter magas lehetett.

Első pillantásra az ősi pingvin úgy néz ki, mint a mai leszármazottaik, csak sokkal nagyon náluk. Julian Clarke és kollégái Austinban a Texasi Egyetemen vizsgálták meg alaposabban a leleteket, és meglepően gazdag melaninréteget találtak a tollak közé ágyazódva.

Az őspingvin nem csak méreteiben tért el a mai társaitól, hanem színében is. Az Inkayacu ugyanis “szürke kabátot” viselt, a szárnyainak elülső és hátsószéle pedig vörösesbarna lehetett.
Eltekintve a színezetétől, az őspingvin tollai ugyanolyan lehettek, és hasonló életmódot folytattak, mint a ma élő pingvinek.

A tudósokat az eredmények láttán most az gondolkodtatja el, hogyan “alakulhatott át” a szürkés-barnás színváltozat a mai pingvineken látható jellegzetes fekete-fehér tollazattá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik